Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον προκάτοχό του Γιώργο Σταθάκη.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου έρχεται στον απόηχο παλαιότερων δηλώσεών του για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος.

«Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, έχει γίνει σαφές. Μέχρι τώρα ήμουν ακαδημαϊκός, οι ακαδημαϊκοί λένε πολλά πράγματα, τώρα αναλαμβάνω άλλο ρόλο. Όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος» είπε χαρακτηριστικά μετά από σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε ιδιαίτερα κομβικό το υπουργείο, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και σκιαγράφησε ότι στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί εντός του πλαισίου που διαμόρφωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τις επενδύσεις «ατμομηχανή της οικονομίας» και επισήμανε πως η κυβέρνηση «διάκειται φιλικά» και είναι «ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».

Αναφερόμενος στους κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός και η πολιτιστική βιομηχανία.

Προσέθεσε πως στόχος της Αθήνας είναι να οικοδομήσει βαθμιαία την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αξιοποιώντας στο έπακρο το εργατικό δυναμικό της αλλά και τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ευρωζώνη, με τη σταθερή πολιτική της ΕΚΤ και την ελευθερία στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει ζήσει πολλά χρόνια και όπου – όπως είπε – οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής.

«Στις ΗΠΑ από όπου προέρχομαι μετά από μακρόχρονη παραμονή, τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε επίσης ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους απανταχού υποψηφίους επενδυτές για τη «βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση διάκειται φιλικά προς τους επενδυτές και είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό». Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν επενδυτές που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν στην Ελλάδα πχ στις φαρμακοβιομηχανίες, την ενεργεια κλπ. μιλώντας και για πολλούς που ονειρεύονται ότι η Ελλάδα θα γίνει Φλόριντα της Ευρώπης.

Μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είπε πως είναι ότι «προσφέρει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής λόγω ΕΚΤ, την πολλαπλάσια διαπραγματευτική ισχύ σε τρίτες χώρες, την ασφάλεια των δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμών».

Αναφερόμενος στο έργο του προκατόχου του είπε ότι «ο Σταθάκης έχει βάλει τα στέρεα θεμέλια πάνω στα οποία θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δύο δύσκολων τελευταίων ετών». 

Ο νέος υπουργός προσέθεσε ότι παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για την καταπολέμηση των παθογενειών που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την επανεκκίνησή της.

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά», είπε.

Ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία

Παπαδημητρίου: Λάθος όσα είπα για το παράλληλο νόμισμα

Έμμεση «απολογία» από τον υπ. Οικονομίας που παλαιότερα δήλωνε υπέρ αυτής της λύσης – «Όταν είσαι ακαδημαϊκός, λες πολλά», πρόσθεσε.

 

Facebook Comments