Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κινείται ανοδικά για σχεδόν 3,5 χρόνια, με το ρυθμό αύξησης βέβαια, να είναι πολύ μικρότερος από το μέσο όρο προ της κρίσης του 2008. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να ενισχύεται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, το αδύναμο ευρώ και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, σε κάποιες από τις βασικές χώρες, παρατηρείται αύξηση των τιμών κατοικιών, κάτι που ευνοεί την άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα από την ώρα που ο τραπεζικός δανεισμός, δείχνει να αυξάνεται και πάλι. 

Η ανεργία παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να δέχεται πιέσεις. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, ο πληθωρισμός διατηρείται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ο χρόνος που ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου. Αν οι τιμές παραμένουν κοντά στα επίπεδα των $50, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο από το πρώτο τρίμηνο του 2017. 

Ο φόβος για μια μεγάλη περίοδο αποπληθωρισμού, ώθησε την ΕΚΤ στη λήψη ισχυρών μέτρων στήριξης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2,0%. Αν και η ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τον πληθωρισμό, υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Επομένως, από το 2018, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια, κάτι το οποίο η αγορά σε καμία περίπτωση δεν έχει αποτιμήσει. 

Όπως συμβαίνει και σε άλλες G10 οικονομίες, τα Bunds κινούνται πτωτικά (οι αποδόσεις τους) με αποτέλεσμα μετά από το Brexit να κινηθούν σε αρνητική περιοχή τιμών. Ακόμα όμως και μετά από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους αλλά και τις συγκρίσεις με άλλες χώρες. Μια περισσότερο σταθερή άνοδο των αποδόσεων, προβλέπεται όταν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια και να ολοκληρώνει τον κύκλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Τα θετικά macro έχουν βοηθήσει ήδη την ισοτιμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά η μελλοντική του πορεία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καμπύλες επιτοκίων, που για την ώρα, δεν είναι υπέρ του EUR.

Facebook Comments