Και νέο όχι στο άνοιγμα οποιασδήποτε συζήτησης για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018 έδωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα FAZ έκανε λόγο πως δέχεται πιέσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους να μετριάσει τη στάση του.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως δηλαδή προβλέπει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο.

Η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το 2017.

Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό δε σημαίνει μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι δεν έχει αλλάξει «τίποτα» σχετικά με το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που προβλέπει τη συνδρομή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει «σημαντική» αναδιάρθρωση του χρέους και έχει ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μακροχρόνιων μέτρων που προτίθενται να λάβουν οι εταίροι το ταχύτερο δυνατό.

Εάν η γραμμή Σόιμπλε περάσει αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολη η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως χρειάζεται πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του χρέους.


 

Facebook Comments