Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό συνέστησε σήμερα το Eurogroup προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

“Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».

Facebook Comments