Μπορεί οι εκλογές στις ΗΠΑ να αποτελούν κάτι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας, ψηφίζουν δηλαδή εκεί, αντιδρά ο υπόλοιπος κόσμος, τα τελευταία όμως χρόνια καταφέραμε και μεις οι Έλληνες με τις επιλογές μας να κάνουμε τον κόσμο να παραμιλάει και κάτι μου λέει πως έχουμε να προσφέρουμε πολλές συγκινήσεις ακόμη.

Μπορεί εκεί ο λαϊκισμός του Trump να προκαλεί θυμό, ενθουσιαμό, γέλιο ή τρόμο, ανάλογα με την πλευρά που έχεις διαλέξει να κάθεσαι αλλά και εδώ δεν πάμε πίσω. Χρεοκοπήσαμε, πτωχεύσαμε και ακόμη περιμένουμε σωτήρες ή ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, τί πιο βολικό άλλωστε κάποιος άλλος, ξένος, να φταίει πάντα.

Στις 8 Νοεμβρίου όμως τα βάσανα των Αμερικανών τελειώνουν και παρόλο που πολλές φιλελεύθερες αξίες τους έχουν τραυματισθεί από την προεκλογική εκστρατεία, όντας υπερδύναμη, θα βρουν το δρόμο τους και τις ισορροπίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο, εμείς εδώ;

Εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε αλλά ξέρουμε πλέον πως περιθώρια ελιγμών τέλος, ή αλλάζουμε ή πραγματικά βουλιάζουμε! Δυο επιλογές έχουμε, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, μας αρέσει ή όχι. Εκτός αν τα φιλελεύθερα κόμματα αποφασίσουμε να συνεργαστούμε, υπάρχει τέτοια πιθανότητα; πάλι όχι! Γιατί; Γιατί δεν μπορούμε και γιατί δεν θέλουμε,  πάλι τέλος! 

Άρα έχουμε από τη μια τον Αλέξη και από την άλλη τον Κυριάκο. Οι Φιλελεύθεροι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε ξεκαρδιστικό δίδυμο συνεργασίας αλλά για άλλες εποχές, αυτές που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οπότε, τί μας μένει; #metonΚyriako, ή μήπως όχι; Πολλοί φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο motto μιας και ελπίζουν πως ο Κυριάκος δε θα τους διαψεύσει και θα εφαρμόσει όντως φιλελεύθερες πολιτικές, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

 Δεν είναι τυχαίο ωστόσο το γεγονός πως όσο συχνά οι φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν το #metonKyriako, τόσο σπάνια ή καθόλου ταυτίζονται με τη ΝΔ!. Λογικό δεν είναι; Γιατί αν αναφερόμαστε στη ΝΔ των «γερασμένων» προσώπων και ιδεών, τη ΝΔ του κρατισμού που πολλοί αγάπησαν, όντως δε χωράμε. Επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω πως δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι κρατιστές αλλά και νέα πρόσωπα, νεαρής ηλικίας κυρίως, που έχουν πραγματικά φιλελεύθερες ιδέες που αξίζουν την προσοχή μας.

Για να προλάβω την ερώτηση, «θα επιτρέψει η παλιά ΝΔ στους νέους να κάνουνε δουλειά και να γίνει η παράταξη πραγματικά φιλελεύθερη;» θα απαντήσω επίσης με ερώτηση, ειλικρινά πιστεύει κανείς πως η κάθε ΝΔ θα μεταμορφωθεί σε μια νύχτα; στην Ελλάδα; ή είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο και θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων;

Κανείς δε θα μας στείλει πρόσκληση συμμετοχής στα κοινά και αφού μόνοι μας δεν πρόκειται να καταφέρουμε κάτι, μήπως να αρχίσουμε μια νέα συζήτηση για το πως και από πού θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτούς που αξίζουν; Αυτούς που έχουν πραγματικά φιλελεύθερες ιδέες και μας χρειάζονται; Γιατί αν η επόμενη κυβέρνηση είναι η ΝΔ των κρατιστών, δε θα έχουμε καμία δικαιολογία, όσα posts και να γράψουμε, όσα «τα λέγα εγώ» και να πούμε, γιατί εμείς θα έχουμε θέσει τον εαυτό μας εκτός..

Υ.Γ. Το καλύτερο σποτάκι των τελευταίων ετών έχει πρωταγωνιστή τον Obama (ποιον άλλον) αλλά όχι τόσο για το πρόσωπο, όσο για αυτά που λέει:

(https://www.facebook.com/hillaryclinton/videos/1278837055506154/)

«My name may be not on the ballot, but our Progress is on the ballot, Tolerance is on the ballot, Democracy is on the ballot, Justice is on the ballot, good schools are on the ballot..», ας έχουμε υπόψη τα λόγια του, θα μας χρειαστούν!

Facebook Comments