Την ικανοποίηση της κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς, όπως είπε, αποφασίστηκε ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα καθοριστούν τα βραχυπρόθεσμα βήματα για τη διαχείριση του χρέους χρέος.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχτηκε για πρώτη φορά να ανοίξει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μετρά, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πάντως ότι η υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που είναι κυρίως τεχνικά για τη διευκόλυνση πληρωμών, έχει ήδη συμφωνηθεί από το Eurogroup του Μαΐου. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είχε γνωστοποιήσει προ εβδομάδων ότι η κατάρτισή τους θα αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου στο Διοικητικό Συμβούλιό του.

Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι το χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που οι εταίροι έως τώρα μεταθέτουν για μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, παρά τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχεία συγκεκριμενοποίηση.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν δεν συμφωνηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που το φέρνει σε τριβή τόσο με τους εταίρους όσο και με την Αθήνα, για διαφορετικούς λόγους.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει στο πρόγραμμα, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται το αποκαλούμενο 4ο Μνημόνιο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους από το περσινό καλοκαίρι προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ πάντα το Ταμείο υπογράφει ξεχωριστές δανειακές συμβάσεις από τους Ευρωπαίους.

Ερωτηθείς για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας στον ανασχηματισμό, και την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέρτη στο υπουργείο Ενεργείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός στις αποφάσεις του δεν επηρεάζεται από θεσμικούς ή εξωθερμικούς παράγοντες.

Η δήλωση αυτή ήλθε ως διάψευση στις πληροφορίες που θέλουν τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να έχει πιέσει για απομάκρυνση του κ. Φίλη κατόπιν συνεννόησης με την Εκκλησία, λόγω του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά και δυσαρέσκεια με την στάση του κ. Σκουρλέτη κατά ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Προσέθεσε ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλει σε τίποτα την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας λιτά ότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να επιλέγει τα καταλληλότερα πρόσωπα για τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Για τις δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σταθερά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μεν υπόψη τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν χαράσσει την πολιτική της με βάση αυτές.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου και θα περιμένει τα δει αν θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να ανακοινώσει τις αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νόμος-γέφυρα. Όλα είναι ανοικτά, είπε.
 

Facebook Comments