Από την Τετάρτη τα ξημερώματα όταν και έγινε γνωστό ότι ο Donald Trump συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πλανήτης (μαζί με τις αγορές) βρέθηκε σε μια πολύ ακραία κατάσταση. Η προεκλογική περίοδος είχε “κολλήσει” στον Trump την ταμπέλα του επικίνδυνου, του αλαζόνα, του προκλητικού και είχε δημιουργήσει μια εικόνα όπου η εκλογή του Trump στο αξίωμα του Πλανητάρχη, θα έφερνε και την καταστροφή του κόσμου. 

Είναι συγκλονιστικό, ότι τα Media αρνούνταν για πολλές ώρες να αποδεχθούν την ήττα της Hillary Clinton και έψαχναν κάθε πιθανό και κυρίως απίθανο σενάριο, που θα μπορούσε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Φυσικά, η “τρέλα” συνεχίζεται και την επομένη των εκλογών, με τα διεθνή πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να είναι είτε κόκκινα είτε μαύρα, ενώ οι τίτλοι θα μπορούσαν να γίνουν συλλεκτικοί. 

Για τη Hillary Clinton άνοιξε η υπόθεση με τα emails αν και τελικά έκλεισε (για πόσο ακόμα;) και δεν άνοιξε… μύτη. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν και τόσο πολύ με την υπόθεση καθώς πως να βλάψεις την υποψήφια που όλοι θέλουν να κερδίσει; Τελικά τα ΜΜΕ φοβήθηκαν περισσότερο έναν υποτιθέμενο τρελό και έδωσαν άφεση αμαρτιών στα τόσα εγκλήματα τα οποία συντελέστηκαν επί θητείας Hillary Clinton. MME και δημοσκοπικές εταιρίες, για μια ακόμα φορά αυτο-εξευτελίστηκαν. Γιατί αποδεικνύεται ότι τίποτα από τα δυο δεν είναι αντικειμενικό, αλλά στην εποχή των social media, ο κόσμος μπορεί ελεύθερα να κάνει τις επιλογές του. 

Η πρώτη έκπληξη από τον “τρελό” Trump ήρθε στις δηλώσεις του ως Πρόεδρος όπου ήταν συναινετικός, ενωτικός και αναφέρθηκε με τα καλύτερα για τη Hillary δηλώνοντας ευθαρσώς ότι έχει έρθει η ώρα να κλείσουν οι προεκλογικές κόντρες και όλοι μαζί να δουλέψουν για το καλό της Αμερικής. Η δεύτερη έκπληξη ήρθε από τις αγορές, αμέσως μετά από τις παραπάνω δηλώσεις. Ένα εκρηκτικό κύμα αγορών σε μετοχές και δολάριο, ανέτρεψε τα δεδομένα και έστειλε όλες τις εκτιμήσεις στον κάλαθο των αχρήστων. 

Σε αναλύσεις μου αρκετές ημέρες πριν από τις εκλογές είχα επισημάνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι όσα θα ακολουθήσουν την εκλογή Trump θα είναι αυτό που μεταξύ μας οι αναλυτές, ονομάζαμε “election dip”. Σίγουρα όμως, δεν υπολόγιζα σε αυτό το σενάριο αλλά σε ένα σενάριο πιο κοντά στο Brexit, όπου οι αγορές έζησαν και δυο ημέρες με τον τρόμο. Κι όμως, η Fed και οι ισχυροί φίλοι του Trump δεν επέτρεψαν σε κανέναν να πετροβολήσει έναν Πρόεδρο από την πρώτη νύχτα της θητείας του. 

Η Fed σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να πατήσει το κουμπί και να στηρίξει τους σθεναρούς αγοραστές των προηγούμενων δυο ημερών. Μεταξύ άλλων, ο φίλος και υποστηρικτής του Donald Trump, Carl Icahn, ο οποίος πόνταρε $1 δισ. σε άνοδο των αγορών σε περίπτωση που εκλεγεί ο Trump και που δήλωσε στεναχωρημένος γιατί οι συνθήκες στην αγορά, δεν του επέτρεψαν να ποντάρει ακόμα περισσότερα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σειρά επενδυτών είχε αναλάβει πολύ επιθετικά στοιχήματα στον κλάδο υγείας. Στοιχήματα που έδειξαν ότι κάποιοι ήταν βέβαιοι για την εκλογή Trump. Για την ιστορία, τα στοιχήματα αυτά, απέδωσαν πάνω από 500% σε λίγες μόλις ώρες. 

Παρά τα όσα υποστήριζαν οι θαυμαστές της Hillary, ο Trump αποτελεί τον Πρόεδρο που η Elite χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Παρακάτω είναι μερικές από τις εκτιμήσεις μου για τη θητεία του Trump.

Ξεκινώντας από τα γεωπολιτικά, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Αμερική έχει χάσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων της. Η Αμερική αντιμετωπίζεται ως μια εχθρική χώρα και δεν εμπνέει το σεβασμό με τον οποίο κάποτε όλοι την αντιμετώπιζαν. Η Αμερική, όπως θα έχετε αντιληφθεί, επιχειρεί νέα ανοίγματα. Ποιος θα περίμενε ότι ο Ομπάμα θα πραγματοποιούσε “επίθεση” φιλίας σε Κούβα και Ιράν; Κι όμως το έκανε. Τώρα έχει έρθει η ώρα για τη σύσφιξη σχέσεων με μια ακόμα υπερδύναμη. Ο Trump είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βελτιώσει τις σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας. Ήδη, ο Πούτιν τόνισε: “είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Αμερική και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό”

Αν και δεν είχα σκοπό να αναφερθώ στην Ελλάδα, η εκλογή του Trump έδειξε ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι άβουλα όντα που δεν τολμούν να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι άτολμοι και ανίκανοι να αποτιμήσουν ορθά την οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη. Και από χθες ακούμε τη μια ανούσια δήλωση πίσω από την άλλη, περιμένοντας να έρθει ο Ομπάμα. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερική έχει εκλέξει έναν Πρόεδρο που θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, που πάντοτε ήταν αγκάθι και για τους δικούς μας πολιτικούς σχεδιασμούς και αντί να το εκμεταλλευτούν, κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: κοιμούνται και λαϊκίζουν για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους. 

Στο πεδίο της οικονομίας τώρα, ο Trump έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με στόχο να φέρει την ανάπτυξη στο εύρος 3,5%-4,0% και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ο Ομπάμα δημιούργησε μόνο part-time θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη ήρθε από τα πακέτα της Fed. Η Fed όμως αποσύρεται και όπως έχουμε τονίσει εδώ και μήνες, το monetary policy θα ακολουθήσει το fiscal policy. Αυτό δεν υπόσχεται ο Trump;

Η άνοδος του USD χθες μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Όμως υπάρχουν δυο πολύ βασικοί λόγοι. Πρώτον, όπως όλα δείχνουν, η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και οι αγορές πιάστηκαν στον ύπνο λόγω των διακυμάνσεων. Δεύτερον, ο Trump έχει υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα αμερικανικά εργοστάσια να επιστρέψουν στην Αμερική και όσοι έχουν κέρδη σε off-shore χώρες να τα επιστρέψουν με ένα  μικρό φορολογικό συντελεστή. Υπάρχει καλύτερο bullish momentum για το δολάριο από αυτά τα δυο; 

Ο κλάδος υγείας εκτοξεύτηκε χθες, καθώς η εκλογή Trump, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον κλάδο. Η Hillary είχε ανοιχτή κόντρα με τον κλάδο υγείας και αυτό έχει φανεί πολύ έντονα στους τελευταίους 12 μήνες. 

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι, ο Trump είναι ένα “τέρας” και ότι έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει το τείχος με το Μεξικό, τότε δεν έχετε παρά να αγοράσατε μετοχές από το construction industry του Μεξικό…

Facebook Comments