Η πλήρης αποδέσμευση των capital controls θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, αναφέρει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο Reuters.

“Σταδιακά αίρουμε τα capital controls και το επόμενο βήμα θα λάβει χώρα σύντομα”, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στο Reuters. “Η πλήρης άρση των περιορισμών, είναι το τέλος του δρόμου”.

Για να φτάσουμε εκεί, συνέχισε, πρέπει να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τη συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη στο QE. Πάνω από όλα τα άλλα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η πλήρης εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος πιθανώς τον Δεκέμβριο, θέτοντας τις βάσεις ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Γ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι εάν δεν ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Η ένταξη θα μπορουσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάκαμψη.

“Το QE εξαρτάται από το να γίνει το χρέος βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται να έχει κάτι συγκεκριμένο για τα μέτρα για το χρέος προτού προχωρήσει στην δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους”, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δευτερεύουσες επιδράσεις του QE, οι οποίες είναι η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά. “Είναι ένα διαβατήριο για μας να βγούμε ξανά στις αγορές”, δήλωσε.

Μάλιστα, έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου στο επόμενο έτος. “Όλα τα στοιχεία βελτίωσης είναι ευνοϊκά για να δοκιμάσουμε τις αγορές , κάποια στιγμή όχι και τόσο μακριά”. Αλλά πρόσθεσε πως προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Γ. Στουρνάρας δεν θεωρεί πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. “Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία του να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και την αντιλαμβάνεται επίσης και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρότασή μας στην Τράπεζα της Ελλάδας για τα μέτρα για το χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, μετά από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος”.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως ο φιλόδοξος στόχος για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των επισφαλών δανείων κατά 40% μέχρι το 2019, είναι “ρεαλιστικός” και θα ενισχυθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι “οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν. Με την ανάκαμψη, μέρος των NPLs θα διορθωθεί αλλά δεν πιστεύουμε στον αυτόματα πιλότο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δεχθεί έναν καλό αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs (μη εξυπηρετούμενη έκθεση ή άνοιγμα) και που έχουν εμπειρία αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων στην Ισπανία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ιταλία. 

“Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε έξι άδειες και υπάρχουν ακόμη περισσότερες σε εξέλιξη. Αυτά τα funds επίσης θα φέρουν την δική τους ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι για τα NPLs θα επιτευχθούν”, δήλωσε ο Στουρνάρας.

Facebook Comments