Η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στις διεθνείς αγορές. Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι οικονομολόγοι. «Το εκλογικό αποτέλεσμα προοιωνίζεται μια θεμελιώδη αλλαγή», λέει ο Χένινγκ Φέπελ διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Ινστιτούτου (HWWI) του Αμβούργου μιλώντας στη Deutsche Welle. «Περιμένουμε μια φάση οικονομικο-πολιτικής αστάθειας στον κόσμο» συμπληρώνει. Ο Γιεργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, βλέπει να προκαλείται ένα μεγάλο πρόβλημα στην αμερικανική οικονομία «επειδή ο Τραμπ θέλει να καταγγείλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά και θέλει να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς με την Κίνα», εξηγεί. «Θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις εξαγωγικές αμερικανικές εταιρίες».

Η ρητορεία από τη θεωρία στην πράξη

Δυσοίωνες προοπτικές προβλέπει ο γερμανός οικονομολόγος και για την παγκόσμια οικονομία. Κατ αρχήν θα μειωθεί ο ρυθμός του παγκόσμιου εμπορίου που κάνει απαραίτητες εμπορικές συμφωνίες όπως τον ΤΤΙΡ. «Την απορρίπτει όμως ο Τραμπ, κάτι που ίσως φέρει δυσκολίες στην εξωστρεφή γερμανική οικονομία. Οι επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς όταν κάποτε σταματήσει η ανάπτυξη λόγω της κατανάλωσης», υπογραμμίζει. Το πόσο σημαντικός εταίρος είναι οι ΗΠΑ για τη Γερμανία γίνεται εμφανές από το ότι σε περίπτωση χειροτέρευσης του επιχειρηματικού κλίματος κινδυνεύουν 1,5 εκ θέσεις εργασίες στη χώρα και 200 δις ευρώ άμεσες γερμανικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. ΟΙ ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη αγορά της γερμανικής οικονομίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανήλθαν πέρυσι στα 114 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών.

Ο Χένινγκ Φέπελ ελπίζει ότι η ρητορική του οικονομικού προστατευτισμού που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ακριβώς έτσι. «Αλλά φαίνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία, το Κογκρέσο θα βρίσκονται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα έχει τα ηνία στα χέρια του και θα μπορεί να εφαρμόσει πολλά από όσα εξήγγειλε», υποστηρίζει.


Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Ο γερμανός οικονομολόγος κάνει αναγωγή στις έννοιες της επανεθνικοποίησης και του ακραίου λαϊκού εθνικισμού, που έκαναν την εμφάνισή τους πριν καιρό και που είχε κανείς την εντύπωση ότι θα εξαφανίζονταν. «Και τώρα στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου έχει έρθει στην εξουσία ένας τέτοιος λαϊκιστής» διαπιστώνει. «Προφανώς υπάρχει άπωση σε ορισμένα τμήματα του αμερικανικού λαού σε μερικά φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης και επ΄αυτού θα πρέπει να κάνουμε πιο βαθιές σκέψεις από ότι μέχρι τώρα». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ επικροτεί. «Εμείς στην ΕΕ, στην ευρωζώνη, δεν βρισκόμαστε πολιτικά σε μια νήσο των τυχερών. Οι εθνικιστές στην Ευρώπη θα αντλήσουν δύναμη από την εκλογική νίκη του Τραμπ».

Εκτός όλων αυτών υπάρχει κι ένας άλλος φόβος. Ότι σε ορισμένες χώρες θα αλλάξει η κατάσταση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν και σταματήσουν να διαδραματίζουν ρόλο άγκυρας στον τομέα της ασφάλειας. «Η εμπορική πολιτική είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, θα περάσουμε σε φάση αμφισβήτησης πολλών πτυχών της παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας οικονομίας», υποστηρίζει ο Χένιγκ Φέπελ. «Ολόκληρος ο μηχανισμός θα μετατοπιστεί τόσο ριζικά που δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις».

Facebook Comments