«Το 2016 όλες οι συναλλαγές με τις εφορίες θα γίνονται ηλεκτρονικά και οι συναλλαγές με φυσική παρουσία θα γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού αφού θα είναι ελάχιστες».

Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε το άρθρο αυτής της εβδομάδας με μία φράση που ειπώθηκε από επίσημα χείλη το 2015. Το 2016 ήρθε, κοντεύει να φύγει και να έρθει το 2017 αλλά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η απλοποίηση των διαδικασιών δεν είναι ούτε σε νηπιακό στάδιο…

Πριν από ακριβώς πέντε μήνες είχαμε αναφέρει μέσα από σχετικό άρθρο κινήσεις και προτάσεις που μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και έτσι να γίνουν οι ουρές μικρότερες, οι συναλλαγές με φυσική παρουσία λιγότερες και έτσι να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. να ασχοληθούν με θέματα που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία.

Το άρθρο είχε γνωστοποιηθεί και σε κατ’ ιδίαν παρουσίες, στους αρμοδίους και είχαν τεθεί οι ανάλογοι προβληματισμοί. Ας δούμε όμως τι έχει γίνει πέντε μήνες μετά στην κάθε πρόταση που είχε γίνει.

1. Κλειδάριθμοι: Είχε προταθεί να δίδεται μία φορά και αν πρέπει να εκδοθούν νέοι να γίνεται ηλεκτρονικά. Μέχρι στιγμής δεν γίνεται τίποτα διαφορετικό από ότι γίνονταν.

2. Αλλαγή ταυτοτήτων: Είχε προταθεί η αστυνομία να στέλνει στην Δ.Ο.Υ. την νέα ταυτότητα μέσω του ΑΦΜ ή να μπορεί ο φορολογούμενος να κάνει την αίτηση μέσω mail. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει.

3. Δήλωση θανάτου: Είχε προταθεί να γίνεται αυτόματα μέσω ληξιαρχείου. Μέχρι στιγμής οι κληρονόμοι εκτός από όλα τα υπόλοιπα έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό.

4. Δήλωση γάμου: Είχε προταθεί επίσης να δηλώνεται από το ληξιαρχείο αυτόματα. Μέχρι στιγμής θα πρέπει να το δηλώσουν μετά το γαμήλιο ταξίδι με φυσική παρουσία. Τουλάχιστον για αυτό και για τα δύο παραπάνω, βγήκε απόφαση ότι η εκπρόθεσμη δήλωση τους δεν έχει πρόστιμο.

5. Επιστροφές και συμψηφισμοί: Μέχρι στιγμής αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες ενέργειες με τους αυτόματους συμψηφισμούς στα «υπέρ είσπραξης» είμαστε περίπου στα ίδια. Βέβαια, είναι το μοναδικό θέμα που έχουν γίνει εξαγγελίες από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία όμως όταν εξαγγέλλει κάτι συνήθως το τηρεί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην απλοποίηση της διαδικασίας δεν είχαμε απολύτως καμία εξέλιξη ουσιαστικά. Δυστυχώς όμως όχι μόνο εξέλιξη δεν είχαμε, αλλά τα πράγματα συνεχώς γίνονται πολυπλοκότερα. Για την μεταφορά της κατάστασης θα παραθέσουμε ένα μικρό παράδειγμα γραφειοκρατικής και όχι μόνο ταλαιπωρίας που έφερε τους συναλλασσόμενους σε κατάσταση αμόκ.

Νομικό πρόσωπο κάνει μεταφορά έδρας σε δικό της ήδη ανοιχτό υποκατάστημα και παράλληλα κλείνει δύο αποθήκες.

Βάση των εγκυκλίων 1154/2011 και 1178/2013, οι περιπτώσεις που απαιτείται εκ του νόμου να διενεργηθεί αυτοψία από την Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση έναρξης ή μεταβολής έχουν μειωθεί κατά πολύ. Για την ακρίβεια, η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

καθίσταται υποχρεωτική η αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης μόνο στις περιπτώσεις που α) δηλώνονται ενδοκοινοτικές συναλλαγές κατά την υποβολή, στη Δ.Ο.Υ., δήλωσης έναρξης/μεταβολής εργασιών επιχείρησης (φυσικού ή νομικού προσώπου ή ενώσεων προσώπων), και β) στις επιχειρήσεις (νομικών προσώπων) που δήλωσαν ενδοκοινοτικές συναλλαγές κατά την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών σε μία από τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης, όπου και ολοκληρώθηκε η διαδικασία έναρξής τους.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα γίνονταν μεταφορά της έδρας σε ήδη ανοιχτή εγκατάσταση, η οποία μάλιστα είχε περάσει από διαδικασία αυτοψίας, όταν έγινε η έναρξη της. Το «έγκλημα» στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν, ότι η επιχείρηση θα άλλαζε Δ.Ο.Υ. και έτσι η «τιμωρία» των υπευθύνων ήταν για να ολοκληρωθεί η μεταβολή να έπρεπε να περάσουν από τέσσερις συνολικά εφορίες και από απίστευτη ταλαιπωρία. Για την ακρίβεια, αναλυτικά η ιστορία έχει ως εξής:

1. Στις 12.10.2016 η Δ.Ο.Υ. Β΄ τάξεως που ανήκει η επιχείρηση δίδει εντολή να γίνει έλεγχος από την Δ.Ο.Υ. Α’ τάξεως που έχει το τμήμα ελέγχου, διότι σε αυτήν δεν υπάρχει τμήμα ελέγχου.

2. Την ίδια ημέρα ο ελεγκτής που ορίστηκε από τον επόπτη να ελέγξει την υπόθεση, έδωσε εντολή να περάσει το έγγραφο από τα τμήματα εισοδήματος, ΦΠΑ, εσόδων και κώδικα να πάρει υπογραφές, ενώ έχει κανονικά πρόσβαση στο ELEXIS και μπορεί να δει τα πάντα.

3. Αφού οι υπογραφές λήφθηκαν στις 18.10.2016, δόθηκε εντολή από την Δ.Ο.Υ. Α’ τάξεως να διενεργηθεί αυτοψία από την νέα Δ.Ο.Υ. Α’ τάξεως, διότι η Δ.Ο.Υ. που θα υποδεχθεί την επιχείρηση δεν έχει τμήμα ελέγχου ως υπηρεσία Β’ τάξεως.

4. Στις 24.10.2016 η προϊσταμένη της νέας Δ.Ο.Υ. Ά τάξεως έκρινε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας να πάρει θέση, αφού δεν είναι στην χωρική της αρμοδιότητα και είναι μόνο στην ελεγκτική αρμοδιότητα και έτσι έδωσε εντολή να πάμε στην νέα Δ.Ο.Υ. Β’ τάξεως.

5. Την ίδια ημέρα ο αρμόδιος της νέας Δ.Ο.Υ. έκρινε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η περίπτωση δεν χρήζει αυτοψίας.

6. Στις 1.11.2016 επιστρέφουμε στην παλαιά Δ.Ο.Υ. Α’ τάξεως όπου ο ελεγκτής αφού έγραψε την σχετική έκθεση παρέπεμψε την υπόθεση στον επόπτη, ο οποίος ενέκρινε την μεταβολή.

7. Στις 2.11.2016 στην αρχική Δ.Ο.Υ. και αφού τακτοποιήθηκαν κάποια προβληματάκια που είχαν προκύψει με τις ημερομηνίες και το αν τίθεται θέμα προστίμου, αφού είχαν περάσει οι 10 ημέρες (σ.σ. έχουν γίνει 30 πλέον), έγινε η μεταβολή!!!!

Χαρακτηριστικά κρατήσαμε αντίγραφό του εντύπου Μ3 το οποίο μετά από όλα αυτά στην 1η σελίδα του δεν υπήρχε χώρος που να μην ήταν γραμμένος… Μπορούμε να το παραθέσουμε σε όποιον το επιθυμεί.

Φυσικά, μέσα στην ιστορία δεν έχουμε αναφέρει τους χρόνους, τις αποστάσεις και τις εργατοώρες που δαπανήθηκαν για να γίνουν όλα αυτά. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αλλά είναι κάτι παραπάνω από συχνή. Μπορούμε να αναφέρουμε και περιπτώσεις που έχουν προκύψει προβλήματα με θέματα παρακρατήσεων, με θέματα κατασχέσεων λογαριασμών, με θέματα συμψηφισμών, με θέματα μεταβολών και μία σειρά άλλων θεμάτων που υπάρχουν με τις διάφορες υπηρεσίες, τα οποία θα είχαν λυθεί αν υπήρχαν οι σωστές οδηγίες από τους αρμοδίους, αλλά και από την ηγεσία στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Η γραφειοκρατία για να λυθεί απαιτείται θέληση, αλλά και μυαλό. Ο σοφός λαός όμως λέει, ότι τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοιχτά…. Όταν λοιπόν το αλεξίπτωτο είναι ψηλά και δεν λειτουργεί, τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα για τον χειριστή του. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα μυαλά.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους….

***Σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Facebook Comments