Το μυθικό συγκρότημα που άνοιξε δρόμο στην world μουσική μέσα από jazz και κλασικές τεχνοτροπίες, έχοντας σαν καλλιτεχνική βάση τη γοητεία του αυθόρμητου, οι Oregon, 32 χρόνια μετά την προηγούμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα, επιστρέφουν για 4 συναυλίες στο Half Note Jazz Club, από το Σάββατο 12 έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

Πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της διεθνικής jazz, το ιστορικό αυτό γκρουπ με τις κλασικές μείξεις και τους διαρκώς ανοιχτούς καλλιτεχνικούς ορίζοντες έπαιξε για πρώτη φορά στη χώρα μας με την original σύνθεσή του (Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore, Collin Walcott) σε μια αξέχαστη συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, το 1984.

Με μια ποιητική διάθεση προσέγγισης της μουσικής

Για τους Oregon, όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο κιθαρίστας Ralph Towner και ο μπασίστας Glen Moore, παλιοί φίλοι και λάτρεις της μουσικής του πιανίστα Bill Evans, συνάντησαν, στο γκρουπ Paul Winter Consort, τον Paul McCandless (κόρνο και μπάσο κλαρίνο) και τον Collin Walcott (σιτάρ και tablas).

Έτσι, γεννήθηκε ένας πρωτότυπος συνδυασμός οργάνων για την jazz της εποχής και μια ποιητική διάθεση προσέγγισης της μουσικής, με αυτοσχεδιαστική βάση στο σύνολό της.  Με αίσθημα και μελωδικούς οδηγούς. Σήμερα, 45 χρόνια μετά, οι Oregon αποτελούν ένα ζωντανό καλλιτεχνικό παράδειγμα της ιστορίας της διεθνικής jazz.

Με την original σύνθεσή τους, οι Oregon έβγαλαν πολύ σημαντικούς δίσκους στην Vanguard και στην Elektra στη δεκαετία του ’70, στην ECM στη δεκαετία του ’80, στην VeraBra, την Intuition και άλλες εταιρείες έως στην CAM Jazz πιο πρόσφατα, προσφέροντας μια χαρακτηριστική μουσική που βρίσκει τον τρόπο της να είναι ήρεμη, ποιητική και ουράνια, ακόμα και μέσα σε καιρούς αγχώδεις και γεμάτους ανασφάλεια. Το γκρουπ διατήρησε την καλλιτεχνική του ισορροπία, παρά το αυτοκινητικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή στον Collin Walcott, το φθινόπωρο του 1984.

Με τον Ralph Towner και τον Paul McCandless από τα original μέλη τους και με τον περκασιονίστα  Mark Walker  και το σχετικά πρόσφατο πλέον μέλος του γκρουπ, τον μπασίστα Paolino Dalla Porta, οι Oregon επιστρέφουν στην Αθήνα με υλικό από τον νέο δίσκο που ετοιμάζουν.  

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Σάββατο: 22.30, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: VIP ζώνη: 35 ευρώ, Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ, τη Δευτέρα 14/11, έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες, για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr, viva.gr και artinfo.gr.

Facebook Comments