Σε χαμηλά έξι ετών το κινεζικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, μετά από την εκλογή του Trump. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δυο χώρες θα έχουν αρκετές προστριβές σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες τους. 

Ο αυξημένος φόβος προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας, από το νέο Πρόεδρο, αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα ασιατικά νομίσματα και κυρίως το γουάν, αναφέρει στέλεχος συναλλαγών σε προϊόντα forex. Σήμερα, η ισοτιμία έσπασε και τα 6,80 που αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010. Το γουάν, έχει υποτιμηθεί ήδη 4,5% από την αρχή της χρονιάς ενώ τόσο είχε υποτιμηθεί και το 2015. 

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του νομίσματος, αναμένεται να δώσει πάτημα στον Trump, ο οποίος πάντοτε κατηγορούσε την Κίνα για την πολιτική της υποτίμησης, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές. Ωστόσο, η Κίνα παίζει επικίνδυνα με τη φωτιά, καθώς αν οι κερδοσκόποι εισέλθουν και πάλι στην αγορά, θα την αναγκάσουν να ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά της αποθεματικά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος. Πέρσι, το γουάν βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, προκαλώντας ισχυρές απώλειες στα χρηματιστήρια. 

Μπορεί πολλοί να εκτιμούν ότι η Κίνα διαθέτει τεράστια συναλλαγματικά αποθεματικά, αλλά οι μάχες των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωσή τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Βασική παράμετρος στην πρόσφατη υποτίμηση του γουάν, είναι η άνοδος του USD, εξαιτίας των προσδοκιών για μια άνοδο των επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο και η Κίνα έχει τα δικά της προβλήματα. Επιβράδυνση της ανάπτυξης, ακριβή αγορά κατοικίας και τεράστιες εκροές κεφαλαίων εκτός της Κίνας. 

Πάνω από $540 δισ. έχουν φύγει από την Κίνα για φέτος, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τα κεφάλαια που έφυγαν από τη χώρα το 2015. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν και το γουάν θα συνεχίσει να υποτιμάται. Ωστόσο οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν ο Trump θα κάνει πράξη τις απειλές του και θα επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη.

Facebook Comments