H Goldman Sachs με νέα της ανάλυση, αναφέρεται στις προοπτικές του αμερικάνικου δολαρίου, σημειώνοντας πως όλα… συνωμοτούν στην περαιτέρω άνοδό του.

Όπως επισημαίνει, πριν τις εκλογές, το δολάριο υποχωρούσε όποτε οι πιθανότητες της νίκης Trump ανέβαιναν, ιδίως τις ημέρες γύρω από την αποκάλυψη του FBI των νέων emails της Clinton. Όταν έγιναν αισθητά τα πρώτα σημάδια της νίκης Trump την νύχτα των εκλογών, το αμερικάνικο νόμισμα υποχώρησε, αλλά η πορεία του αντιστράφηκε απότομα όταν στην νικητήρια ομιλία του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ενωτικός και ισορροπημένος. Αυτό έδωσε έναυσμα σε ένα δυναμικό ράλι στα risk assets, με το δολάριο να συνεχίζει να ενισχύεται.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, οι κίνδυνοι για την αμερικάνικη ανάπτυξη είναι υπαρκτοί, λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης στην οποία θα προχωρήσει ο Trump καθώς και του ενδεχόμενου κλιμάκωσης του προστατευτισμού. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από ό, τι πριν. Έτσι, η αποτίμηση της αγοράς μίας αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την GS, δείχνουν ότι υπάρχει χώρος για το δολάριο να κινηθεί υψηλότερα και να καλύψει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος. Η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει ότι αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος εκτός από αυτήν που πιθανότατα θα ανακοινωθεί το Δεκέμβριο. Αυτό οδηγεί την Goldman να ανεβάσει τις εκτιμήσεις για το δολάριο, βλέποντας πλέον άνοδο της τάξης του 7%.

Όπως προσθέτει, η συνάντηση της Fed τον Δεκέμβριο είναι πολύ σημαντική καθώς τόσο οι οικονομικές συνθήκες οι οποίες έχουν βελτιωθεί, τόσο το story του πληθωρισμού, βοηθούν στο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων. Όπως σημειώνει, και το οποίο το έχει τονίσει πολλές φορές, η εικόνα του πληθωρισμού στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι δύσκολη, οπότε η αγορά δεν την έχει ακόμα αποτιμήσει σωστά. Αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments