Ρωτούν γιατί επέμενα Τραμπ. Λέω απλή λογική. Μου λένε είμαι συστημικός. Ναι, αλλά δεν είμαι τυφλός. Το μεγάλο στραπάτσο ήρθε με το δημοψήφισμα. Δεν ήταν αναίτια η ταραχή: ερχόταν χάος. Τότε, πιαστήκαμε νυχτωμένοι. Με τον χρόνο, όμως, έπαψαν να υπάρχουν δικαιολογίες. Τσίπρας ξανά, Βrexit, AFD, η Λε Πεν που προδιαγράφεται – κάτι πάει λάθος. Αυτά δεν είναι εκπλήξεις. Είναι σχήμα.

Το γιατί εκπέμπουμε τόσο λανθασμένες εκτιμήσεις έχει σαφείς αιτίες. Τα εργαλεία υστερούν και τα μέσα εθελοτυφλούν. Ενίοτε, πιστεύουν πως αβαντάρουν κιόλας: Ασυγχώρητο πια εν Ελλάδι μετά το καλοκαίρι του ’15 – και ας το θυμηθούν αυτό τα κανάλια της «αστικής δημοκρατίας» όταν έρθουν εκλογές. Διότι πρέπει να αφουγκραστούμε καλύτερα αυτό που συμβαίνει, το παγκόσμιο.

Βέβαια, διάολε, υπήρξαμε για ακόμα μια φορά πρωτοπόροι – πρώτη φορά εδώ κυβέρνησαν οι νεοαπατεώνες. Και πλάκα-πλάκα, αυτό είναι το επιχείρημα του Μαζάουερ για την νεότερη Ελλάδα. Ότι, δηλαδή, οι εξελίξεις στη Δύση ξεκινούν από δικά μας σπιθίσματα. Πριν όμως αυτό μας γεμίσει υπερηφάνως εθνικιστικό καμάρι, καλά θα κάνουμε να καταλάβουμε πόσο βαθιά μπλεγμένοι είμαστε.

Η Τουρκία ξεσαλώνει και ο Ερντογάν είναι παλιόφιλος του Τραμπ. Ο νέος πλανητάρχης έχει μάθει να μιλάει business. Ευθέως. Εμείς εδώ με τον Τσίπρα είμαστε καμμένοι από χέρι. Ο Κυριάκος το’χει πολύ καλύτερα. Πρέπει όμως να σηκώσει μπαϊράκι ολωσδιόλου νέο. Ξημερώνει ένας κόσμος όπου η Γερμανία και η Ευρώπη της μπορούν εκ των πραγμάτων να έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Όλα ρευστά όσο ποτέ.

Η ΝΔ οφείλει να έχει σχέδιο μέχρι και για εθνικό νόμισμα. Το ΠΑΣΟΚ απέθανεν διότι εξέλιπεν το raison d’etre του, καλοζωία. Σκοτώνεις τη ΝΔ αν την αναγκάσεις να αναιρέσει το δικό της, την Ευρώπη. Κι αν το κόμμα θέλει να μείνει σταθερός αρμός φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, οφείλει να κοιτάξει την εποχή κατάματα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Αλέξης απλά να πασάρει μια χώρα προς έκρηξη.

Κι απαιτείται άμυνα. Δεν υστερίζονται σημαίνοντας ισλαμική εισχώρηση τόσοι μετριοπαθείς και φιλειρηνικοί πομποί. Δεν κάνει να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα με τη Θράκη. Κι αν όντως ισχύει η δέσμευση Τραμπ, να πατάξει το Ισλαμικό Κράτος, αναμένονται κύματα βίας στο χάρτη κι είμαστε τόσο κοντά, όσο δεν φανταζόμαστε. Μαθαίνω, επ’ευκαιρία, ότι ιδρύεται ισλαμικό κόμμα.

Δεν ομονοούμε τι θα πει Ελληνισμός, αλλά αν δεν τον περιχαρακώσουμε, θα συρρικνωθεί. Πώς όμως ; Ποιοι; Οι ακροδεξιοί περιμένουν τα συντρίμμια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυοφορώντας μετά Μιχαλολιάκον σχήμα. Οι ακροαριστεροί θα καίνε και θα σπάνε. Αν βγάλεις και τους απατεώνες, τί μένει στη μέση; Τι μένει από τη, υποτιθέμενα, πιο μορφωμένη και κοσμοπολίτικη φουρνιά Ελλήνων;

Η εποχή που ξεκινά, ο αιώνας που επί της ουσίας τώρα μπαίνει, φαίνεται πως δεν συγχωρεί και δεν χαρίζεται. Οι χαρούμενες συνάξεις των αμέριμνων ηγετών, που δανείζονταν και τάιζαν ψηφοφόρους ανήκουν στο παρελθόν. Η πατρίδα παραπαίει κι η γενιά μου φαίνεται ανεπαρκής. Το ίδιο είχαν πει, βέβαια, και για εκείνην του ’30 – τελικά έσωσε μιαν Ελλάδα, που χωράει τώρα στα σύνορα ξένης καρδιάς.

Facebook Comments