Λαχανιάζετε εύκολα στη σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες; Βήχετε συχνά ή εδώ και αρκετό καιρό έχετε φλέματα; Αν ναι, τότε μάλλον θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον πνευμονολόγο σας, προκειμένου να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Η νόσος πλέον έχει καταστεί μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου και αποτελεί την 3η αιτία θανάτου, “χτυπώντας” περίπου 10 σε κάθε 100 άτομα.

Μόνο στην Ελλάδα άλλωστε σήμερα πάσχουν από ΧΑΠ 300.000 άτομα, ενώ 700.000 ακόμα εκτιμάται πως νοσούν, αλλά δεν το γνωρίζουν. Το άμεσο κόστος, δε, για κάθε ασθενή ξεπερνά τα 2.800 ευρώ ετησίως, ενώ μαζί με τα έμμεσα κόστη το ποσό αυτό φθάνει έως και τις 5.500 ευρώ.    

Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, και ειδικότερα του άσθματος και της ΧΑΠ, έρχεται με πολύ δύσκολο έργο στους “ώμους” της.

Πιο συγκεκριμένα, η καμπάνια με τίτλο “Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!” βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας 2 λεπτών με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα» επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους για το κοινό.

“Η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος, ωστόσο παραμένει  υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας. Μάλιστα εκτιμάται πως για κάθε 50 άτομα που έχουν διαγνωσθεί υπάρχουν ακόμη 50 που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν» τόνισε ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας εκστρατείας.

Στη σημασία που έχει το να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα εστίασε από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ. Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος κάθε σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες το ετήσιο κόστος  της ΧΑΠ για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη αγγίζει τα 38,6 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά στην Ελλάδα υπολογίζεται πως κάθε ασθενής απουσιάζει από την εργασία του περίπου 17 ημέρες τον χρόνο.

“Για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα”, ανέφερε τέλος, ο γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Το στοιχείο αυτό, δε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κάποιος πως στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%.

Facebook Comments