Πόσο βάρος έχουν οι δηλώσεις Ομπάμα στην Ευρώπη και το Βερολίνο; Πόσο πιθανό είναι η στήριξη που προσέφερε ο 44ος Αμερικανός Πρόεδρος για τη μείωση της λιτότητας και την ανάγκη να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, να αλλάξει την στάση των Γερμανών οι οποίοι εδώ και καιρό κινούνται στους ρυθμούς των εκλογών του φθινοπώρου του 2017 και απορρίπτουν σε κάθε ευκαιρία την όποια περαιτέρω κουβέντα για το χρέος;

Όσο και αν τα λόγια του Ομπάμα ήρθαν σαν… βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει ευημερία», ότι – όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ – το βιώσιμο χρέος είναι το κλειδί για να σταθεί οικονομικά ξανά η Ελλάδα στα πόδια της,  από τη πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία ελπίδα ή ένδειξη για αλλαγή στάσης. 

Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει ξεκάθαρη απόρριψη. Ο Σόιμπλε φρόντισε να «απαντήσει» στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου λίγες ώρες πριν αυτός αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βερολίνο, διαμηνύοντας πως «όποιος λέει θα ανακουφίσουμε τα χρέη,  βλάπτει την Ελλάδα».

Παράλληλα, το Βερολίνο επεσήμανε πως… ακούσαμε τις δηλώσεις Ομπάμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Ουσιαστικά είπε το αναμενόμενο, ότι το Eurogroup τον Μάιο συμφώνησε σε ένα χρονοδιάγραμμα και πάνω σε  αυτό θα κινηθούν τα πράγματα. Δηλαδή, οι όποιες αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν αρχικά μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Και ειλικρινά τώρα, υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι θα άλλαζε τη στάση της η Γερμανία; Ότι ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ θα έλεγαν, ok αφού το είπε ο Ομπάμα, ακυρώνεται η απόφαση του Eurogroup, πάμε να προχωρήσουμε με το ελληνικό χρέος και ότι είναι να γίνει ας γίνει στις γερμανικές εκλογές; Ειδικά μετά την ήττα του CDU της Μέρκελ, το οποίο αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί ως κοινό υποψήφιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σοσιαλδημοκράτη Στάνμαϊερ…

Είναι δυνατόν πως μία επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, ο οποίος μάλιστα σε δύο μήνες δεν θα είναι καν στον Λευκό Οίκο, να φέρει τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις; 

Και σε ότι αφορά τον Ομπάμα, υπήρχε καμία περίπτωση να μην υποστηρίξει τις θέσεις του ΔΝΤ; Όλα αυτά που έγιναν και που θα γίνουν είναι τα προφανή. Όπως προφανής είναι και η… επιμονή του Βερολίνου στη λιτότητα.

Αν και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η Γερμανία έχει ανάλογη γνώμη με τον Ομπάμα, ότι η λιτότητα μόνη της δεν δημιουργεί ευημερία, εξήγησε ότι το Βερολίνο πιστεύει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτή ήταν πάντα η στάση μας και σε αυτή τη βάση χαράζαμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», τόνισε. Όμως, αυτά ακριβώς δεν είναι τα στοιχεία που εδώ και χρόνια διατηρούν ζωντανή την λιτότητα στην Ελλάδα;

Επίσης προφανές είναι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πολλά να κάνει. Αυτό το επεσήμανε επίσης ο Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Και αυτό που πρέπει να κάνει είναι ότι, για να συγκεκριμενοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι παράμετροι για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους η οποία θα έλθει κάποια στιγμή μετά το 2018, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα, τόσο στο φορολογικό όσο και στα εργασιακά.

Για να μην παρεξηγούμαστε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Ομπάμα προώθησε το αίτημα για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω και στο και αν έχει ήδη ψηφιστεί ο διάδοχος του και μάλιστα από την άλλη πλευρά, αυτή των Ρεπουμπλικάνων…

Ωστόσο, η επίσκεψη Ομπάμα και οι δηλώσεις του απλά θα ενισχύουν την ρητορική Τσίπρα ότι για όλα φταίνε οι δανειστές που δεν συμφωνούν. «Ακόμη και ο Μπαράκ μίλησε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και οι διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ εμποδίζουν τον δρόμο της Ελλάδας προς το QE», θα πει… Ο Αλέξης βρήκε άλλο ένα αφήγημα να πιαστεί και να κρατηθεί στην καρέκλα. 

Μόνο που ο Ομπάμα απλά… μετέφερε την άποψη του ΔΝΤ περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και άκουσε χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι η ουσιαστική απομείωση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα.

Και το Βερολίνο θα απαντήσει στον Ομπάμα πως φυσικά το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, έχουμε ήδη χαράξει το χρονοδιάγραμμα και μάλιστα σε τρία στάδια ξεκινώντας από τώρα. Και τότε ο Ομπάμα θα σκεφτεί αυτό που είπε στην Αθήνα φεύγοντας, ότι δηλαδή δεν θα ήθελε να είναι «στη θέση κανενός Ευρωπαίου ηγέτη γιατί έχουν δύσκολο καθήκον απέναντι σε μία τόσο μεγάλη κρίση με τόσο περίπλοκα εργαλεία» και θα δώσει τα χέρια με την Μέρκελ, και το όλο ζήτημα θα έχει ξεχαστεί μέσα σε λίγες ημέρες σαν non-event… Για άλλη μια φορά θα κερδίσει το Βερολίνο.

Facebook Comments