Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τους επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η ασταμάτητη πτώση των επιτοκίων, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν επίσης τους επενδυτές, ήταν η χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός. 

Τα επιτόκια, όπως και άλλα assets στις αγορές, κινούνται σε κύκλους. Τα επιτόκια (σε σχετική βάση σύγκρισης) βρίσκονταν στα ίδια χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται και σήμερα, για ολόκληρο το διάστημα από το 1900 μέχρι και το 1960. Από το 1900 μέχρι και το 1920 κινήθηκαν ανοδικά, ακολούθησαν 30 χρόνια πτώσης και στη συνέχεια υπήρξε και νέο ράλι μέχρι και το 1980.

17 11 16 rates
Κατά τη διάρκεια των περασμένων εβδομάδων και ακόμα πιο έντονα μετά από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, κάποιοι money managers ισχυρίζονται ότι ο μεγάλος πτωτικός κύκλος των επιτοκίων έκλεισε και πλέον βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ενός νέου ανοδικού κύκλου για τα επιτόκια. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβαίνει, είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να το πούμε. Και αυτό γιατί το παρελθόν δείχνει ότι χρειάστηκε μια δεκαετία με τα επιτόκια να κινούνται στο εύρος 2,0%-3,0% πριν ξεκινήσει μια έντονα ανοδική πορεία. 

Αν παρατηρήσουμε μια γενικότερη ανοδική κίνηση στα επιτόκια, τότε οι πιθανότητες να έχουμε εισέλθει σε ένα νέο κύκλο, θα είναι σημαντικά αυξημένες. Αυξημένη βαρύτητα έχουν τα επιτόκια των 30ετών ομολόγων, για τα οποία η αλλαγή τάσης σηματοδοτεί μια κίνηση πάνω από το 3,90%.

Facebook Comments