Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και το τέλος της λιτότητας υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό σημειώνει σε νέο της report η Citi. 

Όπως τονίζει, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι όταν η οικονομία συρρικνώνεται τόσο γρήγορα και η ανεργία είναι τόσο υψηλή πρέπει επίσης να υπάρχει μία ατζέντα ανάπτυξης που να συνοδεύει αυτή την κατάσταση και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το είδος της στρατηγικής της ανάπτυξης που χρειάζεται, χωρίς κάποιο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους.

Οι παρατηρήσεις του Αμερικανού Πρόεδρου κινήθηκαν στα ίδια πλαίσια με τις δηλώσειw του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι μετά από επτά χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει περισσότερη λιτότητα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Ομπάμα να πιέσει τους πιστωτές της Ελλάδας για μία ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισημαίνει η Citi, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, μια συμφωνία για την β’ αξιολόγηση σε staff-level αναμένεται στο Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, έτσι ώστε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως σχολιάζει η Citi, η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει οριακά την  διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στην επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση και στις συνομιλίες ελάφρυνση του χρέους. 

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αν και ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να συμφωνηθούν στο τέλος του έτους, όπως συμφωνήθηκε και στο Eurogroup του Μαϊου, η ίδια αμφιβάλει για το κατά πόσο μία ουσιαστική αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων, για τη βελτίωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, είναι δυνατή πριν από τα μέσα του 2018.
 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments