«Οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τα έγγραφα του Παναμά που συστήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Στίγκλιτς, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης του Παναμά, ζήτησε «μηδενική ανοχή» απέναντι στις μυστικές φορολογικές δομές και κάλεσε επίσης την Ευρώπη να ανοίξει το δρόμο σε αυτόν τον αγώνα.

«Η χρήση μυστικών φορολογικών παραδείσων για την αποφυγή της καταβολής νόμιμων φόρων αποτελεί ένδειξη ασυνειδησίας. Αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνο υπεράκτιες εταιρείες. Μερικές φορές γίνεται λόγος για τα έγγραφα του Παναμά, στον Παναμά, αλλά υπάρχουν και εγχώριες εταιρείες. Στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η παγκοσμιοποίηση δεν λειτουργεί», είπε ο Στίγκλιτς στους ευρωβουλευτές.

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αυτή την πιο σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, θυμώνουν ακόμα περισσότερο με αυτή. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα έγγραφα του Παναμά έλαβαν τέτοιας προσοχής είναι επειδή κατέγραφαν εμπεριστατωμένα το βάθος και το εύρος των ειδών των παράνομων δραστηριοτήτων, που υποστήριζαν αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι. Δεν είναι λοιπόν μόνο ζήτημα της στέρησης των εσόδων από τις κυβερνήσεις που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την ανάπτυξη, αλλά επίσης υπονομεύεται η λειτουργία της κοινωνίας», υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος ενώ προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Facebook Comments