Τα εργασιακά φαίνονται να εξελίσσονται ως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ενώ όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρατούν, μέχρι στιγμής, επιφυλακτική θέση στις συναντήσεις και έχουν προβεί μόνο σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αντίθετα, το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του μόνο για το θέμα του ορίου στις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, ζητάει αύξηση από το 5% στο 10% του ορίου απολύσεων, ενώ υπερασπίζεται τις ρυθμίσεις που έχουν έρθει ως τώρα με τα μνημόνια στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η επόμενη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς.

Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, στην προσπάθεια των θεσμών να διαμορφώσουν μια κοινή θέση απέναντι στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει προβάλλει πλήρως το πακέτο των προτάσεων και θέσεων της.

Για το λόγο αυτό αναμένεται να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο θα διατυπώνει τις συγκλίνουσες θέσεις των θεσμών και του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται εφικτή η επίτευξη μίας συμφωνίας μέχρι το επόμενο Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για την 5η Δεκεμβρίου.

Facebook Comments