Στις κάλπες για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς στη Γαλλία.

Επτά υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τρεις βετεράνους, τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν και τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Οι σημερινές, προκριματικές κάλπες θα αναδείξουν τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές, οι οποίοι θα αναμετρηθούν για την ανάληψη του χρίσματος την επόμενη Κυριακή.

Η επιλογή των Ρεπουμπλικάνων έχει ιδιαίτερη σημασία για το γαλλικό προεκλογικό τοπίο. Υπό τη σκιά του Brexit, της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημοφιλής ηγέτιδα της ακροδεξιάς έχει υποσχεθεί ότι θα κηρύξει δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. εάν κερδίσει την προεδρία.

Ο 71χρονος Ζιπέ φάνταζε αδιαφιλονίκητο φαβορί έως την προηγούμενη εβδομάδα, όμως τις τελευταίες ημέρες ο 62χρονος Φιγιόν έχει κερδίσει έδαφος και είναι ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη προεκλογική ορμή. Ο κ. Σαρκοζί από την πλευρά του αντιπροσωπεύει την πιο συντηρητική πλευρά του κόμματος, ειδικά στο μέτωπο της σχέσης με του μουσουλμανικό στοιχείο.

Με την αριστερά να διανύει πολύ δύσκολη φάση υπό τον αντιδημοφιλή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς αναμένεται να είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2017. Οι έως τώρα σφυγμομετρήσεις θέλουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να κερδίζει το Μέγαρο του Ελιζέ, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του Μαΐου της κ. Λεπέν.

Στον σημερινό προκριματικό γύρο μπορούν να ψηφίσουν και μη μέλη των Ρεπουμπλικάνων, αρκεί να υπογράψουν μία δήλωση ότι δέχονται τις Ρεπουμπλικανικές αξίες της δεξιάς και του κέντρου και να δώσουν αντίτιμο συμμετοχής δύο ευρώ.
 

Facebook Comments