Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλάν Ζιπέ είναι οι “εκλεκτοί” που θα διεκδικήσουν την ερχόμενη Κυριακή το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και θα τους εκπροσωπήσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως οι ιδέες βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Φιγιόν και θα τον στηρίξει στον 2ο γύρο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 4ος της διαδικασίας Μπρούνο Λε Μερ.

Ακολουθεί το “χρονικό” του πρώτου γύρου της γαλλικής δεξιάς:

Με την καταμέτρηση να έχει φτάσει σχεδόν το 50% των εκλογικών κέντρων ο Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται να εξασφαλίζει την 1η θέση για τον 2ο γύρο των εκλογών στη γαλλική δεξιά.

Αναλυτικότερα μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε 5.496
εκλογικά τμήματα από τα συνολικά 10.228. Ο Φρανοσυά Φιγιόν συγκεντρώνει το 43,6 % των ψήφων ακολουθούμενος από τον Αλάν Ζιπέ ο οποίος συγκεντρώνει το 26,7 %. Ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται πως μένει εκτός δευτέρου γύρου καθώς συγκεντρώνει το  22,9 %.

Τους τρεις πρωτοπόρους ακολουθούν οι Μπρούνο Λε Μερ με 2,9 %, η Nathalie Kosciusko-Morizet με 2,2 % και ο Φρεντερίκ Πουασόν με μόλις 0,3%.

Αναλυτές στη Γαλλία σημειώνουν πως τελικώς ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της δεξιάς ευρισκόμενος ανάμεσα στις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί και του πιο κεντρώου Αλάν Ζιπέ.

Υπογραμμίζουν επίσης πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της πολιτικής καριέρας όποιου εκ των Ζιπέ και Σαρκοζί μείνει εκτός 2ου γύρου.

Από το “στρατόπεδο” του Νικολά Σαρκοζί δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση και όλο το επιτελείο του πρώην Γάλλου Προέδρου αναμένει τα τελικά αποτελέσματα. Πηγές από το γραφείο του πάντως έκαναν λόγο για “διαφορά μόλις 1000 ψήφων από τον Ζιπέ και για σημαντικά προβλήματα σε πολλά εκλογικά κέντρα” αφήνοντας ουσιαστικά “ανοιχτό παράθυρο” σε ένσταση.

Προβάδισμα Φιγιόν – Ζιπέ με το 70% καταμετρημένο

Με τις ψήφους από τα 7.365 εκλογικά κέντρα (σε σύνολο 10.228) να έχουν καταμετρηθεί φαίνεται πως το τοπίο για τους “εκλεκτούς της δεξιάς” ξεκαθαρίζει.

Αναλυτικά ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει το 43,7%, ο Αλάν Ζιπέ το 27,8% και ο Νικολά Σαρκοζί το 21,7%. 

Facebook Comments