Η πολύ-αναμενόμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στo QE υπόκειται στη θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, η οποία με τη σειρά της αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω και σημαντικής προόδου στις δεσμεύσεις των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Citigroup.

Με τη σειρά του, αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει μόλις αρχίσει και περιλαμβάνει ορισμένες πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως προσθέτει.

Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση στις δηλώσεις του επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, o οποίος, όπως τονίζει, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της β αξιολόγησης αλλά και για οριστικοποίηση των συνομιλιών για το χρέος, έως το τέλος του έτους.

Οπως επισημαίνει, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα οδηγούσε στο να επιτευχθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κάποια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μία συμφωνία για πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο 2017/2018.

Έτσι, όπως σημειώνει η Citi, αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται ομαλά, τα μέσα του 2017 είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορούσαν να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη QE.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments