Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών. Ως προς το θέμα του του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων δεν υπήρξε συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Σταθάκης, αν και οι δύο πλευρές είναι κοντά, απομένουν τρία τεχνικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν:

  • ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων,
  • η προσαρμογή των εγγυήσεων
  • τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ως προς του φόρους που θα πρέπει να «κουρεύονται».

Η συζήτηση για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε οι δύο πλευρές να συγκλίνουν και να επέλθει οριστική συμφωνία.

Ωστόσο, αν και δεν αναφέρθηκε από τον υπουργό, το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης προκύπτει από την ένσταση που προέβαλαν οι δανειστές σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά, θα επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επ’ αυτού, οι δανειστές σημείωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων, λόγω του γεγονότος ότι κάποιες επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά σήμερα τις οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, με την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πολλαπλασιάσουν τις δόσεις, με το αποτέλεσμα να είναι εις βάρος του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο σημείωσε ότι ενδεχομένως να συμβεί αυτό που φοβούνται οι δανειστές, ωστόσο τα έσοδα θα καλυφθούν από επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν πληρώνουν και μέσω της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπουν στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών τους.

Παρόλα αυτά, επειδή οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν το όφελος και το κόστος αυτής της ρύθμισης, συμφώνησαν να εξετάσουν το θέμα και να επανέλθουν σε εύθετο χρόνο.

Στην ουσία πρόκειται για μια ανατροπή της τελευταία στιγμής την οποία η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να απαιτεί ακόμα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο – τριών εβδομάδων.

Facebook Comments