Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, αφήνουν οι θεσμοί, που αποχώρησαν σήμερα από την Αθήνα.

Πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών επισήμαναν ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «σύντομα», μετά την «καλή πρόοδο» που καταγράφηκε. Ωστόσο, χαρακτήρισαν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου απλώς ως μία «καλή ευκαιρία» για να αξιολογηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το μήνυμα των πιστωτών έρχεται παρά την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για τεχνική συμφωνίας έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου, προκειμένου η ευρω-ομάδα να επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να οποιοδήποτε προσπάθεια βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία για την ώρα είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη Μαρτίου.

Οι πηγές επισήμαναν ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά κατά τις επόμενες ημέρες, ενώ χθες το βράδυ πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών.

Facebook Comments