Οι προοπτικές για σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική, κάτω από την Προεδρία του Donald Trump και για τη μετάβαση της αμερικανικής οικονομίας στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά αβέβαιες, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τη GS, οι πιθανότητες για μια ύφεση στα επόμενα 1-2 χρόνια παραμένουν μικρές και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, παρέχουν ενδείξεις σταθερής ανάπτυξης. Οποιαδήποτε πολιτική δημοσιονομικής στήριξης από το 2017, σε συνδυασμό με αλλαγές στη φορολογία και στις δαπάνες, θα είναι θετική για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η GS προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κατάσταση του ελλείμματος περιορίζει τις δυνατότητες είτε για σημαντικές μειώσεις στη φορολογία είτε για κάποιο μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Επιπλέον, η πολιτική ατζέντα του Trump, με εμπορικούς περιορισμούς και άλλες τέτοιες προτάσεις, δεν είναι θετικές για την ανάπτυξη ενώ με την Αμερική να βρίσκεται σε φάση πλήρους απασχόλησης είναι δύσκολο να δημιουργηθεί υψηλότερη ανάπτυξη χωρίς την αύξηση του πληθωρισμού.

Για τα περισσότερα από τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι πολιτικοί εστίασαν σχεδόν αποκλειστικά στην ανάπτυξη, ενώ σήμερα θα πρέπει να σκεφτούν αν τα όρια της αμερικανικής οικονομίας έχουν ξεπεραστεί. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με την προοπτική της δημοσιονομικής στήριξης, η GS βλέπει την Αμερική να οδεύει σε μια κατάσταση έλλειψης ισορροπίας στα επόμενα 1-2 χρόνια με την ανεργία να μειώνεται ακόμα περισσότερο και με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται.

Facebook Comments