Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε καθότι συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων.

Αυτό το προβάδισμα της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς του Cook Political Report, δεν αλλάζει σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 232 η Κλίντον, η οποία παραδέχθηκε την ήττα της. Για να κερδίσουν την προεδρία των ΗΠΑ χρειάζονταν 270, δηλαδή την πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη οι επίσημες πηγές του Cook Political Report, η Κλίντον συγκέντρωσε 64.227.373 ψήφους έναντι 62.212.752 του Τραμπ.

Είναι η δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει περισσότερες ψήφους, αλλά χάνει τις εκλογές. Το 2000 ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερες.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων, που διαφέρει σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον οποίο συγκεντρώνει ένας υποψήφιος είναι αυτός που δίνει την τελική νίκη.

Facebook Comments