Για κίνδυνο αναζωπύρωσης των φόβων για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η πολιτική αβεβαιότητα οδηγήσει σε «πάγωμα» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας παράλληλα τα ρίσκα που μπορεί να γεννήσει η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε αρκετές χώρες έχει αυξηθεί, επισημαίνοντας δε ότι κυβερνητικές ατζέντες που δεν προσανατολίζονται επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιβραδύνουν τις αναγκαίες αλλαγές και να ανάψουν «νέα σπίθα» στα πιο ευάλωτα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Η πρόκληση του υψηλού χρέους αγγίζει όμως και τον ιδιωτικό τομέα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την ΕΚΤ να αναφέρει ότι οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα σε κλάδους και χώρες μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση της κρίσης.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός αστερίσκος σχετικά με την τραπεζική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι ωστόσο οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογική νίκη Τραμπ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης που πηγάζουν από αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σταθερότητα των τραπεζών.

Facebook Comments