Η Apple αναπτύσσει το iPhone και άλλα προϊόντα της στην έδρα της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας. Εδώ εργάζονται οι περισσότεροι από τους συνολικά 116.000 μηχανικοί, σχεδιαστές και προγραμματιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας, είναι πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον η Apple διαθέτει στις ΗΠΑ 268 καταστήματα (Apple Stores), τα οποία απασχολούν επίσης σημαντικό αριθμό εργαζομένων. 

Όμως η παραγωγή του iPhone γίνεται μέχρι στιγμής εξολοκλήρου στην Κίνα, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα smartphone του ανταγωνισμού. Η Apple συνεργάζεται με δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην Ταϊβάν: την Hon Hai Precision Industry, γνωστή και ως Foxconn και την Pegatron. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν 200.000 iPhone το χρόνο.

Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχονταν: «Θα κάνω την Apple να κατασκευάζει τους υπολογιστές και τα iPhone στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα». Το μήνυμά του ήταν σαφές. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Αμερικανούς και η χώρα θα γίνονταν «great again».

Τον λογαριασμό παρακαλώ!

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική επιθεώρηση Nikkei Asian Review η Apple ζήτησε από την Foxconn και την Pegatron να υπολογίσουν το κόστος μιας πιθανής μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Pegatron αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιους υπολογισμούς, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας. Η Foxconn ωστόσο από την πλευρά της υπολόγισε ότι στην πράξη το κόστος παραγαγωής σε ένα τέτοιο σενάριο θα διπλασιαζόταν.

Εντούτοις ο καθηγητής Τζέισον Ντέντρικ από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας πληροφορικής, καταλήγει σε διαφορετικά στοιχεία. Αν το κινητό συναρμολογούνταν στις ΗΠΑ από εξαρτήματα που εισάγονταν, το κόστος ανά τεμάχιο θα αυξανόταν κατά 30-40 δολάρια, λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Κίνα περιορίζεται μόλις στα 5 δολάρια. Σε περίπτωση όμως που τα iPhone κατασκευάζονταν εξ΄ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, τότε το κόστος θα αυξάνονταν κατά 80 με 90 δολάρια.

«Βλακώδης ιδέα» ο προστατευτισμός

Ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Apple ή άλλες εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ. Ακόμα όμως και σε αυτή την απίθανη περίπτωση οι ανταγωνιστές θα αποκτούσαν πλεονέκτημα, μιας και εκείνοι θα συνέχιζαν να παράγουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στην Κίνα. Στον προεκλογικό του αγώνα πάντως ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου του δικτύου NBC τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών φόρων, ο Ντόλαντ Τραμπ είχε απαντήσει: «τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα αποχωρήσουμε από τον διεθνή οργανισμό. Ο WTO είναι ούτως ή άλλως καταστροφή». Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Ντέβιτ Φλαθ εκτιμά ότι αν ο Ντ. Τραμπ πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς, τότε θα πληγεί η παγκόσμια ευημερία: «Η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ είναι μια βλακώδης ιδέα και σε κάθε περίπτωση όχι ένας στόχος που επιδιώκεις να πετύχεις», δηλώνει ο αμερικανός καθηγητής στην DW.

Facebook Comments