Φωτιά είναι τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου για συντάξεις, εργασιακά και οικογενειακά επιδόματα, ενώ υποκρύπτονται και «σκιώδεις» απολύσεις για ένα 20% των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα βρουν στέγη στο νέο υπερταμείο του ασφαλιστικού, τον ΕΦΚΑ, η λειτουργία του οποίου θα αρχίσει από 1ης/1/2017.

Ανατροπές σε απολύσεις, μισθούς και συμβάσεις φέρει το 3ο Μνημόνιο, με τους δανειστές να εξειδικεύουν και να προτείνουν τρόπους εφαρμογής σε όσα ψήφισε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει.

Ισοπέδωση

Πρώτη γεύση των μέτρων είναι αυτό που έρχεται στο ΕΚΑΣ και κυριολεκτικά οδηγεί σε σφαγή των χαμηλοσυνταξιούχων. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, προβλέπει μείωση 45% στα ποσά που θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου οι 240.000 εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχοι με ΕΚΑΣ.

Το ποσό που θα περικοπεί για το 2017 είναι 431 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από οριζόντια μείωση του ΕΚΑΣ σε όλες τις κλίμακες. Το 80% των δικαιούχων, δηλαδή περίπου 192.000 συνταξιούχοι, των 400 ως 664 ευρώ, παίρνει σήμερα μετά τα νέα και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια του 2016 ΕΚΑΣ 230 ευρώ. Τα 230 ευρώ μειώνονται στα 126,5 ευρώ από την 1η/1/2017 με τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα πάρουν στις 24 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων.

Το υπόλοιπο 20% των δικαιούχων παίρνει ΕΚΑΣ 175 ευρώ, 115 ευρώ και 57,5 ευρώ, που με τη μείωση κατά 45% τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται για το 2017 σε 96,25 ευρώ, 63,225 ευρώ και 31,62 ευρώ το μήνα.

Ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει:
1 Επανυπολογισμό όλων των παλιών κύριων συντάξεων με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το κράτος για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Στην ουσία δεν θα επιστραφεί τίποτε στους συνταξιούχους, γιατί με τον επανυπολογισμό η κύρια σύνταξη θα είναι μικρότερη ακόμη και από αυτήν που έχουν λόγω των μειώσεων. Η διαφορά με την παλιά σύνταξη (λεγόμενη προσωπική διαφορά) θα είναι το ποσό που δεν το δικαιούνται και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταργηθεί. Η τρόικα δεν αναφέρει πουθενά στο αγγλικό κείμενο ότι διατηρείται η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που θα γίνει στο διάστημα Δεκέμβριος 2016 – Σεπτέμβριος 2017.

2 Εκκαθάριση μητρώου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θέσπιση εισφορών από 1ης/1/2017 και για όσους δεν πληρώνουν στον ΟΑΕΕ, χωρίς περίοδο παγώματος οφειλών. Για αυτή την κατηγορία και προφανώς λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων εισοδήματος (μια που οι εισφορές από το 2017 θα υπολογίζονται με ποσοστό 26,95% του εισοδήματος), προτείνεται ένα προσωρινό σύστημα που θα διαρκέσει έξι μήνες. Η βόμβα της τρόικας, δε, είναι ότι ζητάει οι εισφορές βάσει εισοδήματος να υπολογίζονται επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση δαπανών!

3 Μείωση προσωπικού κατά 20% από τα ασφαλιστικά ταμεία και των διευθυντών κατά 40% με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα καταργήσει τα σημερινά ταμεία κύριας σύνταξης. Μετά από αξιολόγηση, οι έχοντες προσόντα θα μετακινούνται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες (υποδεικνύονται το ΚΕΑΟ, η Αναλογιστική Αρχή και ο ΕΟΠΥΥ). Στα Ταμεία υπηρετούν περί τους 11.000 υπαλλήλους και ο στόχος για μείωση του 20% σημαίνει 2.000 και πλέον υπάλληλοι σε καθεστώς «ημι- απόλυσης» αν δεν βρουν στέγη σε άλλη δημόσια υπηρεσία λόγω χαμηλών προσόντων!

4 Επανεξέταση εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των ποσών για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων (500 ευρώ επιπλέον το έτος ανά παιδί από το τρίτο και άνω), ώστε να μοιράζονται καλύτερα τα ποσά στους ασθενέστερους. Ηδη, συζητείται η αναδιάρθρωση των κριτηρίων και λέγεται ότι τα επιδόματα τριτέκνων θα καταβάλλονται σε δικαιούχους με εισόδημα έως 33.000 ευρώ το πολύ και των πολυτέκνων με εισόδημα ως 40.000 ευρώ. Σήμερα τα 500 ευρώ ανά παιδί καταβάλλονται σε τρίτεκνους με εισόδημα ως 45.000 ευρώ και σε πολύτεκνους με εισόδημα ως 52.000 ευρώ.

5 Επανεξέταση των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας με θέσπιση ενιαίων ποσοστών για αναπηρικές παθήσεις και κούρεμα στα συμπληρωματικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλουν τα Ταμεία.

Εργασιακά

Στα εργασιακά, η τρόικα επαναφέρει όλη την ατζέντα του Μνημονίου, ενώ μεταθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο κείμενο ζητούν-προτείνουν:

* Να πάει για Σεπτέμβριο του 2017 το θέμα των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με προσαρμογή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δηλαδή συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης κατά κύριο λόγο.
* Αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% στο 10%.
* Πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων χωρίς εμπόδια και καμία άδεια από το κράτος, αλλά με εγγυήσεις (αποζημιώσεις, επαναπρόσληψη κ.λπ.) για τους εργαζόμενους που απολύονται από επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 άτομα προσωπικό. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι στις επιχειρήσεις μέχρι 50 ατόμων, οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται χωρίς μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.
* Επαναφορά του λοκ-άουτ, προκήρυξη απεργιών με ενισχυμένη αντιπροσωπευτικότητα εργαζομένων και άρση των απαγορεύσεων για απολύσεις συνδικαλιστών.

Facebook Comments