Οι ειδήσεις γύρω από τον ΟΠΕΚ, συνεχίζουν να δημιουργούν διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, καθώς στις 30 Νοεμβρίου, τα μέλη του καρτέλ θα συναντηθούν και πάλι. Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της Nomura, υπάρχει μια πιθανότητα 70% να ανακοινωθεί η μείωση της παραγωγής. Η Nomura εκτιμά ότι τελικά το Ιράν θα συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής καθώς χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να προσελκύσει και νέες επενδύσεις.

Όσον αφορά στο USD, η δημοσίευση των πρακτικών της Fed έδειξε ότι μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Η εκλογή Trump, οδήγησε τη Nomura στο να αυξήσει το στόχο της για το ΑΕΠ της Αμερικής στο 2,0% από 1,9% για το 2017 και στο 1,8% από 1,6% για το 2018.

Η Nomura εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε δυο αυξήσεις επιτοκίων για το 2017 και σε τρεις για το 2018. Μεγαλύτεροι κίνδυνοι υπάρχουν στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνει η Nomura. Μετά από την ενεργοποίηση του QE, το EUR τείνει να κινείται ανοδικά σε περιόδους όπου υπάρχει διάθεση αποστροφής στο ρίσκο. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ισοτιμίας.

Οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρίες, έχουν αυξήσει σημαντικά τα hedges κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας σε Ευρωζώνη και Αμερική. Το επίπεδο hedging είναι στο 63,1% από 56,2% στα τέλη Μαρτίου. Η αύξηση των αποδόσεων και η άνοδος της καμπύλης επιτοκίων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων.

Η εκλογή Trump αλλά και οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αναμένεται ότι θα κάνουν ακριβότερο το hedging για τους Ιάπωνες. Ως εκ τούτου, η Nomura αναμένει μείωση του hedging. Αν η μείωση αυτή είναι της τάξης του 5%, τότε θα απελευθερωθούν $34 δισ. τα οποία θα κατευθυνθούν κυρίως προς τις αμερικανικές μετοχές και το USD. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η άνοδος για το USD/JPY θα συνεχιστεί και για το 2017.

 

Facebook Comments