Για δέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου 2016 η απονομή των βραβείων «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Φλάναγκαν για το βιβλίο του «Το μονοπάτι για τα βάθη του βορρά» (μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, εκδόσεις Ψυχογιός), ο οποίος έστειλε προσωπικό μήνυμα για την βράβευσή του που διάβασε η Κλειώ Ζαχαριάδη των εκδόσεων Ψυχογιός, η οποία και παρέλαβε το βραβείο από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος, έλαβε η Κωνσταντία Σωτηρίου για το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές», εκδόσεις Πατάκη.

Και τα δύο βιβλία, λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζουν για τη σφιχτή δομή τους, την υποδόρια ποιητική ατμόσφαιρα, την λιτή και απέριττη αφήγηση, την στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον πλούσιο κόσμο των εννοιών με συγκρούσεις χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τον αντιφατικό κόσμο μέσα στον οποίο ζήσαμε ή ζούμε. Βασικό κριτήριο η μαεστρία της γραφής και η δραματική ένταση, σε συνδυασμό με την πλοκή και το περιεχόμενο.

Τα βραβεία «The Athens Prize for Literature» θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα. Και τα δύο βραβεία απένειμε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Τελετάρχης της όντως λιτής και σεμνής εκδήλωσης ήταν ο εκδότης των (δε)κάτων ποιητής Ντίνος Σιώτης. Χορηγός των βραβείων η Τζάννες Α.Ε. και τα εργαλεία γραφής Μοnt Blanc.

Για τα μυθιστορήματα και τον τρόπο των επιλογών μίλησαν, εκ μέρους των δύο επιτροπών κρίσης, οι συγγραφείς Αλέξης Πανσέληνος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Κατερίνα Ζαρόκωστα.

Facebook Comments