Αν και πιστεύουμε ότι όταν χασμουριόμαστε νυστάζουμε ή είμαστε κουρασμένοι οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χασμουριούνται.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όπως και οι υπολογιστές. Η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες καθώς λειτουργεί πολύ καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που η θερμοκρασία ανεβαίνει, το χασμουρητό είναι η αντανάκλαση του οργανισμού μας ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, όταν χασμουριόμαστε λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε την περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη, το χασμουρητό είναι μια ένδειξη πλήξης και βαρεμάρας. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε τσακώσει τον εαυτό σας να χασμουριέται επειδή βαριέστε μια παρέα ή ένα επαγγελματικό ραντεβού. Βέβαια δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μερικοί αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων χασμουριούνται λίγο πριν τον αγώνα. 

 

Το χασμουρητό ναι είναι μεταδοτικό. Συνήθως μόλις δούμε κάποιον να χασμουριέται νοιώθουμε και εμείς την ανάγκη να κάνουμε το ίδιο. Είναι γεγονός πως όλα τα θηλαστικά χασμουριούνται, από τον σκύλο μέχρι το λιοντάρι.Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος ξεκινάει να χασμουριέται από την 11η εβδομάδα της ζωής του, δηλαδή από την κοιλιά της μαμάς του. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να δίνει εντολή ο εγκέφαλος να γίνεται αυτή η διαδικασία κάπως θα εξυπηρετεί τον οργανισμό μας. Κάπως που ίσως ακόμη δεν έχει ανακαλύψει η επιστήμη.

Facebook Comments