Σήμερα τα μαγαζιά ξεπούλησαν και στην Ελλάδα, τα ράφια άδειασαν ενώ ο κόσμος έκανε ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα. Η “Μαύρη Παρασκευή”  σηματοδοτεί στο εξωτερικό την έναρξη της χριστουγεννιάτικα καταναλωτικής περιόδου. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας είτε ότι τα καταστήματα από το “κόκκινο”, τις ζημιές δηλαδή, αποκτούν κέρδη, είτε λόγω της μεγάλης συμφόρησης στους δρόμους.

Στην Ελλάδα, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, έχουμε 1 εκατομμύριο αδέσποτων ζώων που επιβιώνει ή πεθαίνει φρικτά στους δρόμους και τα κλουβιά των δημοτικών κυνοκομείων. Τα αξιοπρεπή καταφύγια των φιλοζωικών οργανώσεων ελάχιστα, τα σπίτια ερμητικά κλειστά όπως και τα μάτια. Τα βλέπουν μπρος τους να παρακαλάνε και επιδεικτικά αδιαφορούν. Για εκείνα τα πλάσματα που περνούν όλη τους τη μικρή ζωή μαρτυρικά μέσα σε κλουβιά κολαστηρίων κάθε μέρα είναι μαύρη, η ζωή τους όλη είναι μαύρη. Κανείς δε βρίσκεται να τους ανοίξει τη σιδερένια πόρτα.

Βρίσκονται αντιμέτωπα με φρικτές συνθήκες, δίχως επαρκή περίθαλψη, δίχως τροφή, δίχως τον άνθρωπό τους. Αυτοσκοπός του σκύλου είναι ο άνθρωπός του. Ακόμη και αν ένα καταφύγιο φιλοζωικής προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και πάλι… Ο σκύλος δεν είναι ευτυχισμένος. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος ζώντας σε ένα κλουβί λίγων τετραγωνικών. Πόσω δε μάλλον όταν τα δημοτικά κυνοκομεία έχουν καταντήσει τα σύγχρονα κολαστήρια ζώων.

Το κλουβί του δεν είναι μεγαλύτερο από το σπίτι σας και ο δρόμος δεν είναι καλύτερος από το σπίτι σας. Ας κάνουμε μία “Μαύρη Παρασκευή” πραγματική γιορτή για αυτά τα πλάσματα! Να αδειάσουν τα κλουβιά και να γεμίσει η ζωή μας. Πάρτε και σώστε, όχι μόνο τα ίδια αλλά και την ψυχή σας.  Πηγαίντε σε ένα καταφύγιο φιλοζωικής ή σε ένα δημοτικό κυνοκομείο, δώστε ζωή σε ένα πλάσμα κι εκείνο θα σας δώσει τη ζωή του.

*Σε μια χώρα που καίγονται άνθρωποι ζωντανοί δεν θα έπρεπε να ελπίζω σε μία καλύτερη τύχη των ζώων. Εγώ όμως θα επιμένω για τα ανυπεράσπιστα πλάσματα, για τους αγγέλους με ουρά δίχως φωνή και δικαιώματα.

**Οι φωτογραφίες και το βίντεο προέρχονται από το κυνοκομείο Φλώρινας το 2013. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά έως και σήμερα. Η αδιαφορία όλων, ωστόσο, καλά κρατεί.

Facebook Comments