To «τέλος εποχής» για την Κούβα – και πιθανότατα όχι μόνο – σηματοδοτεί ο θάνατος του θρυλικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, πρόσωπο που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο λίγα στη σύγχρονη ιστορία. 

Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση της Κούβας. Η κουβανική τηλεόραση δεν παρέσχε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ο Κάστρο αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.  

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», ανακοίνωσε ο αδελφός του, πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα με σιδερένια πυγμή επί σχεδόν μισό αιώνα πριν παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008.

Οι φανατικοί υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα: «Φιντέλ», και έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο ο οποίος έδωσε την Κούβα πίσω στο λαό της. Αλλά οι εξίσου φανατικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν για βάναυσα μέτρα καταστολής κάθε φωνής που εναντιωνόταν στο κομμουνιστικό καθεστώς που είχε επιβάλλει στην λατινοαμερικάνικη χώρα. 
.
Τον Απρίλιο, ο Φιντέλ Κάστρο μίλησε στην τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις των τελευταίων ετών. Παραδέχθηκε την προχωρημένη ηλικία του, αλλά υποστήριξε ότι οι κουβανικές κομμουνιστικές ιδέες «εξακολουθούν να ισχύουν» και ο λαός της Κούβας «θα είναι νικηφόρος».

Στέλιος Κάνδιας

 

Facebook Comments