Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τόσο στα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, τα δημοσιονομικά όσο και για την ενέργεια, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά την χθεσινή (Σάββατο) τηλεδιάσκεψη, έκανε λόγο για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα – όπως ανέφερε – ανοιχτά θέματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έφυγε πρώτη από όλους το Σάββατο από το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας τους κύριους Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου, Σταθάκη, Χουλιαράκη να συζητούν με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στην σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν σύσκεψη και σήμερα, με σκοπό να επιτευχθεί κάποια προσέγγιση, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο Δευτέρα, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group. «Από Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα» διαβεβαίωνε πάντως.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πήγες της κυβέρνησης μέχρι τώρα, το χάσμα με το ΔΝΤ στις εργασιακές σχέσεις παραμένει, ενώ με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών οι διαφορές είναι μικρότερες. «Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πεπεισμένος ότι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δηλώνει στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, απέκλεισε μια απομείωση του χρέους, τονίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητεί.
 

Facebook Comments