Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής και ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που είναι ανησυχητικές.

Την Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια προ-συνάντηση μεταξύ των εκτός ΟΠΕΚ χωρών και ότι θα εστιάσει στις διπλωματικές προσπάθειες με Ρωσία και Ιράν, προκειμένου να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για τη μείωση της παραγωγής.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι τελικά η Ρωσία θα αποφασίσει να υπογράψει και αυτή τη μείωση της παραγωγής, αν και μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, τόνισε ότι ο στάση της Ρωσίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσω του Πούτιν, είναι ξεκάθαρη: Η Ρωσία δέχεται να παγώσει την παραγωγή της στα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι η στάση της Ρωσίας είναι θετική και όχι αρνητική και ότι δεν θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. “Η Ρωσία, όπως και εμείς, έχει συμφέρον να δει τις τιμές πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα”, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας.

Από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, πολλοί περιμένουν μια μείωση της παραγωγής και όχι απλώς ένα πάγωμα στα τρέχοντα επίπεδα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει συνεχόμενη μείωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο για τρία συνεχόμενα χρόνια και αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες εξόρυξης στα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές ότι στις επόμενες δυο συνεδριάσεις, το πετρέλαιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας.

Facebook Comments