Από την αρχή του 2016, οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει 42% έναντι 20% των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αυτές εκπροσωπούνται από τον σχετικό τραπεζικό δείκτη. Επιπρόσθετα, οι ιταλικές τράπεζες έχουν ένα πολύ φτωχό price/book ratio μόλις 0,38x.

Επιπλέον, η ΕΚΤ με το QE και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για το ιταλικά τραπεζικό σύστημα καθώς περιορίζει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του και μειώνει δυνατότητες των τραπεζών για κάθαρση των ισολογισμών τους. Είναι προφανές, ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Αυτό σημαίνει ότι οι ιταλικές τράπεζες, αποτελούν πολύ ισχυρό συστημικό κίνδυνο.

Τα τελευταία στοιχεία της ιταλικής τραπεζικής Αρχής, έδειξαν ότι το σύνολο των “κόκκινων” δανείων ανέρχεται στα €360 δισ. Λίγους μήνες νωρίτερα, η EBA είχε προειδοποιήσει ότι ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος είναι ο πλέον ευάλωτος στην Ευρωζώνη.

Οι ιταλικές Αρχές μαζί με την ιταλική κυβέρνηση, επιχείρησαν να “καθαρίσουν” τις τράπεζες ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ. Σήμερα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει στις κυβερνήσεις να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες χωρίς να υπάρξει ένα “μοίρασμα” και με τους υπάρχοντες πιστωτές και καταθέτες (bail-in).

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα bail-in όχι μόνο για να μην υπάρξουν αναταραχές στο σύστημα αλλά γιατί η διαδικασία ενός ιταλικού bail-in είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα τα οποία οι τράπεζες έχουν πουλήσει σε retail πελάτες τους, δηλαδή στην καταθετική τους βάση. Η Τράπεζα της Ιταλίας, εκτιμά ότι το σύνολο αυτών των ομολόγων που έχουν δοθεί στους πελάτες αυτούς, ανέρχονται στα €202 δισ. Ή στο 4,3% του πλούτου των νοικοκυριών.

Η Ιταλία έχει επιχειρήσει να διευθετήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς αφορά στη σύσταση ενός Οργανισμού (Atlante) στο οποίο θα παρασχεθεί ρευστότητα και στη συνέχεια αυτό θα αγοράσει μετοχές και ομόλογα των ιταλικών τραπεζών. Το ύψος των κεφαλαίων του Altante Fund, είναι $6 δισ. τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Το επερχόμενο δημοψήφισμα για την Ιταλία, θα μπορούσε να δημιουργήσει και νέους τριγμούς σε αγορές αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της Ευρωζώνης. Μετά από το Brexit αλλά και την εκλογή Trump, η Ευρωζώνη παρουσιάζει ταχύτατη στροφή προς “αντι-ευρωπαϊκές” πολιτικές και προς πολιτικές που δείχνουν μια άρνηση και ένα πολιτικό μίσος για τη Γερμανία.

Οι εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου θα είναι ένα ακόμα θρίλερ για την Ευρωζώνη αλλά πιθανόν και ένα ακόμα κομάτι στο puzzle επενδυτών και οικονομολόγων, οι οποίοι ισχυρίζονται από την έναρξη της κρίσης το 2011, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Και για το λόγο αυτό, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα αναγκάσει και πάλι την παρέμβαση του μοναδικού θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής συνοχής: της ΕΚΤ.

Facebook Comments