Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας άρθρωσε την λέξη εκλογές. Aυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δανειστές ζητούν για νέα μέτρα μετά το 2018 αν διατηρηθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Το ρεζουμέ; Τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλά πάνε για την ελληνική κυβέρνηση η οποία βλέπει ότι η «πολιτική συμφωνία» που ζητά να υπάρξει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οδεύει ολοταχώς προς ναυάγιο, το οποίο απειλεί να παρασύρει ακόμη περισσότερο προς τον πάτο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Και ως γνωστόν, ο μόνος τρόπος να μην κουνηθούν από την καρέκλα της εξουσίας είναι η κατά μέτωπο επίθεση για… εσωτερική κατανάλωση. Η γνωστή στρατηγική τους. Το έχουν κάνει στο παρελθόν, αυτό κάνουν και τώρα. Και κάθε φορά επιστρέφουν με κατεβασμένες τις… κόκκινες γραμμές τους.

Ο υπουργός των Οικονομικών βλέποντας το αδιέξοδο που για ακόμη μία φορά στήνεται, διάλεξε λοιπόν τον δρόμο της επίθεσης και της… απάντησης ως Ζορμπάς. Επίθεση στο ΔΝΤ, επίθεση στον Σόιμπλε, επίθεση στους ευρωπαίους. Διαμήνυσε ρήξη και ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» αν ζητηθούν νέα μέτρα και έδωσε τον ορισμό του ναυαγίου που έρχεται: Χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στo QE. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018.

Με λίγα λόγια, και ο κ. Τσακαλώτος μετά τον Αλέξη Τσίπρα, «έδειξε» πρόωρες εκλογές. Αυτή τη φορά όμως οι δανειστές δεν φοβούνται τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αφού ξέρουν πολύ καλά ότι το χαμένο έδαφος του Τσίπρα το κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν υπάρχει άνοδος των άκρων, που είναι και ο νούμερο ένα φόβος για τους ευρωπαίους οι οποίο είναι αντιμέτωποι με μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, από το δημοψήφισμα στην Ιταλία έως τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος φρόντισε έτσι να στείλει και το… προεκλογικό του μήνυμα στην κοινωνία κάνοντας την πρότασή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% με δέσμευση το 1% να ξοδευθεί μόνο για μείωση φόρων και εισφορών. Μία πρόταση για την οποία οι θεσμοί ωστόσο δεν έχουν ιδέα.

Νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς εάν «βλέπει» μια πολιτική συμφωνία ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, απάντησε πως αν και υπάρχει «ουσιώδης πρόοδος» και θα επιτευχθεί συμφωνία στο «προβλεπόμενο μέλλον», ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία ολοκλήρωσης. Με λίγα λόγια, μην περιμένετε κάτι τη Δευτέρα.

Άλλωστε σε σημείωμά της η Citi, υπογράμμισε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας με το μπαράζ δηλώσεών τους το τελευταίο διάστημα, σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η ίδια δεν «βλέπει» συμφωνία στο Eurogroup.

Γι αυτό άρχισαν χθες οι διαρροές ότι η ελληνική πλευρά αναμένει ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, αφού σε αυτό δεν φαίνεται κανένα φως…

Ωστόσο, πιο κάθετος και κοφτός ήταν ο Μπενουά Κερέ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος για το QE – ένα από τα αφηγήματα του κ. Τσίπρα από το καλοκαίρι –και είναι μακρύς και δεν έχει, όπως φαίνεται χαραχτεί ακόμη. Όπως είπε, για την απόφαση της ένταξης της Ελλάδας στο QE, λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις του προγράμματος και, ιδίως, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους των θεσμών, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τις αξιολογήσεις του επίσης στην εσωτερική ανάλυση και θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει την τελική του απόφαση.

Με αυτά τα σχόλια του στελέχους της ΕΚΤ, καταλαβαίνουμε πως μία τέτοια απόφαση προφανώς και θα αργήσει και δύσκολα θα πέσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε… από μόνη της η ελληνική κυβέρνηση.

Έμμεσα μηνύματα πρόωρων εκλογών, δηλώσεις για νέα μέτρα και έκτακτα Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει για άλλη μία φορά «σκληρή διαπραγμάτευση», με… σύμβολο τον Αλέξη Ζορμπά…

Facebook Comments