«Κόκκινο» χτύπησε η μεταβλητότητα των τιμών του μαύρου χρυσού χθες, εν μέσω αμφιβολιών για την τύχη της καταρχήν συμφωνίας για την μείωση των επιπέδων παραγωγής που επετεύχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να επισφραγιστεί αύριο, στην εξαμηνιαία Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Βαριά «σύννεφα» άρχισαν να σκεπάζουν τον ορίζοντα τη συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ρωσία (που δεν ανήκει στο καρτέλ) εμφανίζεται πρόθυμη μόνο να «παγώσει» την παραγωγή της αντί να κλείσει τις στρόφιγγες.

Αυτό φαίνεται να οδηγεί σε αλλαγή πλεύσης και τη Σαουδική Αραβία, που ενώ είχε πρωταγωνιστήσει στην επίτευξη της άτυπης συμφωνίας, άρχισε το Σαββατοκύριακο να στέλνει μηνύματα ότι… η παγκόσμια αγορά πετρελαίου μπορεί να εξισορροπήσει το 2017 και χωρίς παρεμβάσεις στα επίπεδα παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, ερώτημα παραμένει η στάση του Ιράκ και του Ιράν, δύο χωρών που είχαν υστέρηση στην παραγωγή μαύρου χρυσού τα τελευταία χρόνια και τώρα θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Στο φόντο αυτό, οι τιμές αρχικά διεύρυναν τις απώλειες 3% που είχαν «γράψει» την Παρασκευή, για να ανακάμψουν εν μέσω φημών ότι κορυφώνονται οι διεργασίες στη Βιέννη ώστε να διασωθεί η συμφωνία και της δήλωσης του εκπροσώπου το Ιράκ ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμβιβασμός «αποδεκτός για όλους».

Ξένοι οίκοι όπως η Morgan Stanley και η Macquarie εκτιμούν ότι σε περίπτωση ενός (ακόμα) ναυαγίου, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κατρακυλήσουν έως τα 35 δολ./βαρέλι. Αργά χθες το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 48,21 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 47,03 δολ./βαρέλι, με ημερήσια κέρδη της τάξης του 2%.

Facebook Comments