Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE χαρακτηρίζεται ως αβέβαιη. Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Citigroup, σημειώνοντας πως οι διαμάχες με τους πιστωτές αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει η Citi. ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο ξεκλείδωσε τα δάνεια που θα κρατήσουν τις ανησυχίες γύρω από την ρευστότητα μακριά, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2017,  Οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στους επόμενους μήνες, αν και η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ παραμένει αβέβαιη στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, όπως τονίζει, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει και στις δύο πλευρές, τόσο σε αυτήν την Αθήνας όσο και σε αυτήν των πιστωτών, κάνοντας τα ακραία σενάρια, όπως την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λιγότερο πιθανή από ό, τι είχε εκτιμηθεί παλαιότερα.

Όπως τονίζει η Citi, η αντιπαράθεση της Αθήνας με τους πιστωτές σχετικά με τα νέα μέτρα λιτότητας είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την οικονομία να βελτιώνεται διστακτικά.

c

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι πολύ χαμηλότερη από το 2,7% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi από το 0,1% φέτος η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,8% το 2017 και στο 1% το 2018, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ φέτος, στο 180% το 2017 και στο 181% το 2018.

cb

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί στο 3,1% φέτος, στο 2,7% το 2017 και στο 2,3% το 2018, ενώ σε “απαγορευτικά” επίπεδα για έξοδο στις αγορές θα παραμείνουν το επόμενο διάστημα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, στο 8,64% φέτος και στο 6,30% το 2017, με σημαντική αποκλιμάκωση κάτω του 6% να αναμένεται από το 2018 και μετά.

cg

Οι κίνδυνοι στην ευρωπεριφέρεια

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης, η αισθητή αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων το Νοέμβριο, αν διατηρηθεί το 2017, θα είναι ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος, ωστόσο το συνολικό μίγμα πολιτικής θα περιορίσει την αυξητική τάση. Ωστόσο, η εξασθένηση της μεταρρύθμισης ορμής θα επιβραδύνει την οικονομική εμπιστοσύνη και την όρεξη των επενδυτών για τα assets της περιφέρειας, ειδικά αν αυξηθεί ο κίνδυνος πιστοληπτικών υποβαθμίσεων, ενώ τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ανησυχίες της περιοχής, κυρίως σε όιτ αφορά τις ιταλικές τράπεζες.

Οπως αναφέρει η Citi, οι περισσότερες συζητήσεις με τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επικεντρωθεί σε δύο θέματα: πρώτον, την αύξηση των πολιτικών κινδύνων, τις επιπτώσεις του Brexit και την εκλογή Τραμπ, και δεύτερον ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Παραλληλία, ένα τρίτο θέμα αρχίζει να αναδύεται αυτό της συμφωνίας της ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία και η πιθανή επαναδιαπραγμάτευση ή  κατάρρευσή της τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία

Στην Ιταλία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει πριν από τις εκλογές του 2018, ενώ στο επίκεντρο το 2017 θα βρεθούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα ρυθμίσει τις εκλογές του 2018.

Στη Γαλλία η Citi αναμένει ότι ο επόμενος… ένοικος toy Elysée θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ειδικά αν απέναντί του θα βρεθεί η Marine Le Pen στον τελικό γύρο. Αλλά το Εθνικό Μέτωπο κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει ένα σημαντικό αριθμό εδρών στις εκλογές της Κάτω Βουλής (11 και 18 Ιουνίου),  και αυτό θα δώσει την ευκαιρία στη Le Pen να επηρεάσει τον τόνο της εσωτερικής πολιτικής. Η Citi ανησυχεί πως αν ο νέος Πρόεδρος δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θα εκλέξει έναν υποψήφιο από το Εθνικό Μέτωπο το 2022, ο οποίος ενδεχομένως θα θέσει το θέμα παραμονής στην ΕΕ .  

Οι γερμανικές εκλογές ενέχουν πολύ λιγότερο κίνδυνο, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας. Το AfD θα μπει κατά πάσα πιθανότητα στην Bundestag, αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η συνέχιση ενός μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Μέρκελ.  Βέβαια, η μειωμένη υποστήριξη μπορεί να αποδυναμώσει την πολιτική ηγεσία της Μέρκελ στην ΕΕ και οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα μπορούσε να γίνουν επίσης λιγότερο ισορροπημένες.

Τι θα κάνει ο Draghi

Σε ότι αφορά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, το τέλος του περιβάλλοντος του μηδενικού πληθωρισμού που κυριάρχησε τα τελευταία δύο χρόνια είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια αλλαγή στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με το τι συνιστά επαρκή στήριξη της νομισματικής πολιτικής σε μια εποχή που η αξιοπιστία της σχετικά με το στόχο για τον πληθωρισμό βελτιώνεται. Η Citi αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE πέραν του Μαρτίου του 23017 ξεκινώντας ωστόσο το tapering μέχρι να λήξει εντελώς το πρόγραμμα, μετά από 18 μήνες.  Η ΕΚΤ με το tapering θα απαντήσει έτσι στην ανάκαμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη βελτίωση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η ήπια στρατηγική σταδιακή μείωση θα γίνει σε τρεις φάσεις (αγορές ύψους €60 δισ. για έξι μήνες, μετά €40 δισ. για επίσης έξι μήνες ενώ στους τελευταίους 6 μήνες οι ποσότητες που θα αγοράζονται θα προσαρμόζονται σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ).  Τέλος, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2019, λίγους μήνες μετά το τέλος της θητείας του Mario Draghi.

Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Σε ότι αφορά τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2017-2018, η Citi τοποθετεί – μεταξύ άλλων – την ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από το αναμενόμενο, μία πολιτική κρίση στην ευρωζώνη, τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, την Le Pen ως νέα πρόεδρος της Γαλλίας, την έξοδο κάποιας χώρας από την ΕΕ ή την ευρωζώνη, την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης αλλά και την τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη.

cg

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments