Αισιόδοξος σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, όπου εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με το χρέος, ανέφερε ότι στις 24 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα εάν χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι μια προσέγγιση για το χρέος σε συνδυασμό με την προσήλωση της Ελλάδας θα βοηθήσει το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ελπίδες για συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

«Ελπίζω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε συμφωνία για την αξιολόγηση και προς την κατεύθυνση αυτή έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει τη συζήτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει να δεσμευθούν όλες οι πλευρές στις 5 Δεκεμβρίου ως προς την τήρηση της συμφωνίας. Όπως είπε «χρειάζεται να υπάρξουν υποσχέσεις από τις πιστώτριες χώρες και από την Ελλάδα ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν, χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη»

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι συμφωνεί με αυτό που είπε χθες στην ίδια επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι δηλαδή δεν πρέπει να χαθεί το momentum για την Ελλάδα. «Άλλοι μας λένε να κάνουμε γρήγορα, άλλοι έχουν στυλώσει τα πόδια, το δικό μου στιλ προτάσσει τη λύση βήμα –βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εurogroup.

Facebook Comments