Μπορεί όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι να δηλώνουν – και ενίοτε σε δραματικούς τόνους -ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, για την οποία και εργάζονται πυρετωδώς, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι έτσι και θα γίνει.

Με το 90% της αξιολόγησης κλεισμένο – αν και η ιστορία δείχνει ότι είναι πάντα το τελευταίο 10% που είναι το πιο επίπονο – η κυβέρνηση  «ξαφνικά» ανακάλυψε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει και νέα επώδυνα μέτρα!!! Κι αυτό γιατί το Βερολίνο δεν θέλει ούτε να ακούει για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον έως το 2020. 

Κι αφού ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στην Κούβα, την υπεράσπιση της κυβερνητικής θέσης ανέλαβε κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ΥΠΟΙΚ επί 2 24ωρα κατακεραύνωσε το Ταμείο για την χωρίς «μπέσα» θέση του να φορτώνει το βάρος της διαφωνίας του με το Βερολίνο στις ελληνικές πλάτες και ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί επιπλέον μέτρα μετά το 2018.

Νέα μέτρα όμως θα έρθουν όπως υπενόησε και ο Μπενουά Κερέ μιλώντας στην Σία Κοσιώνη και στις Ιστορίες. Κι αυτό γιατί συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει νέο 3ετές πρόγραμμα με το Γάλλο αξιωματούχο να εύχεται να είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό. Γιατί αν δεν είναι, το Ταμείο έχει ζητήσει ήδη απορρύθμιση εργασιακών, μείωση αφορολόγητου, μείωση κύριων συντάξεων και μείωση μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Μέτρα που όχι μόνο η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά.

Κι αν το θέμα των πλεονασμάτων διχάζει τους δανειστές, κοινή θέση τους είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κάτι που δεν συμβαίνει όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση. Στα εργασιακά η απόσταση παραμένει χαώδης, το δημοσιονομικό κενό για το 2018 έχει υποχωρήσει στα περίπου 200εκατ€, ανοιχτά παραμένουν ενεργειακά και κόκκινα δάνεια.

Σε μια μάλιστα κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, ο Πιερ Μοσκοβισί δεν απέκλεισε μάλιστα και 4ο μνημόνιο αν το πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αίσθηση του déjà vu είναι έντονη αφού οι μέρες θυμίζουν έντονα καλοκαίρι 2015 και όπως και τότε για να δούμε λευκό καπνό, θα χρειαστούν περισσότερα από ένα eurogroup. 

Facebook Comments