Συμφωνία στα εργασιακά, με αμοιβαίες παραχωρήσεις εμφανίζονται να κάνουν κυβέρνηση και θεσμοί. Κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο επίτροπος Οικονομικών συμμερίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι κλίνουν προς μία παραχώρηση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, και συγκεκριμένα στο υπουργικό βέτο που ισχύει σήμερα, αλλαγή που θα δρομολογηθεί ούτως ή άλλως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η υπουργός Εργασίας βρίσκεται σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα ο Eπίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, δήλωσε πως είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί .

«Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες πολίτες και ότι αυτό που θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι να επιβάλλουμε κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα, ούτε να αποδυναμώσουμε την χώρα, αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο προς την ελπίδα».

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αρχίζουν να καρποφορούν και πως η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει φέτος και το 2017, αλλά «ακόμη κι αν δεν υπάρχει λιτότητα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική».

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά».

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί».

Ο πρωθυπουργός είναι σε «καλή φόρμα» και ότι «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο, αλλά…

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ωστόσο διπλωματικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα από την Αθήνα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ότι η όλη συζήτηση γύρω από δημοσιονομικά μέτρα αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στην πορεία της χώρας μας, εξηγώντας ότι από αυτή την άποψη «έχει νόημα» να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων που θα συνοδεύουν το «δυσμενές σενάριο» για την ελληνική οικονομία.

Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.

«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Κερέ, συμπληρώνοντας ότι αφού μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες εβδομάδες του Ιανουαρίου δεν τον ανησυχεί αυτή καθ΄αυτή η ημερομηνία του Eurogroup.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Κερέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, ο κ. Κερέ αναγνώρισε ότι ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος ανήκει πρωτίστως στη διαπραγματευτική αρμοδιότητα των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή του Eurogroup, παρά της ΕΚΤ.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν και απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα που προκρίνει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.

Τέλος, ο κ. Κερέ έριξε εκ νέου «πάγο» στις ελπίδες της ελληνικής πλευράς ότι ολοκλήρωση τς β αξιολόγησης και πιθανή ρύθμιση του χρέους συνεπάγονται άμεση ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωτράπεζας (QE).

Υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

Facebook Comments