Εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα πραγματοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, σε μία προσπάθεια να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, οι οποίοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό παραμένουν αδιάγνωστοι.

Η εκστρατεία – που έχει το μήνυμα «Τι σου δίνει χαρά» (#tisoudineixara)- εστιάζει σε μία πάθηση χρόνια, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μία φλεγμονώδη δερματοπάθεια που δεν οφείλεται σε λοίμωξη και δεν είναι μεταδοτική. Εκδηλώνεται, δε, με δερματικές βλάβες, όπως οζίδια, αποστήματα και συρίγγια, στις πτυχές του σώματος, δηλαδή στις  μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και στα σημεία κάτω από τους μαστούς,  περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί αποκρίνεις ιδρωτοποιοί αδένες.

Τα συμπτώματα της νόσου την καθιστούν ιδιαίτερα δυσάρεστη και επώδυνη, με τεράστιες συνέπειες στην καθημερινότητα των πασχόντων- οι οποίοι σημειώνεται κάποιες φορές απευθύνονται μέχρι και σε 5 διαφορετικούς γιατρούς (πάνω από 17 επισκέψεις) μέχρι να λάβουν σωστή διάγνωση.

Πολλές φορές τα άτομα αυτά εμφανίζουν πυόρροια, δυσοσμία και ουλές, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν πόνο και  συνέπειες στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Τα συμπτώματα της νόσου μάλιστα ενδέχεται να συσχετιστούν με άλλα νοσήματα, ιδιαίτερα δε όταν  η διάγνωση καθυστερεί αρκετά χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω δεν προκαλεί εντύπωση πως η ανάγκη για ενημέρωση είναι επείγουσα όσο ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να αγγίξει έως και τα 12 χρόνια, ενώ το 58% των ασθενών περιμένουν, κατά μέσο όρο, 2,8 χρόνια πριν επισκεφθούν γιατρό.

Η καμπάνια

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία  που υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας- εστιάζει στη δυνατότητα που έχουν οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται εγκαίρως, να συνεχίσουν να ασκούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, να τους βοηθήσει να εντοπίσουν έγκαιρα τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και να τους προτρέψει να επισκεφθούν άμεσα δερματολόγο.

Αυτό εξάλλου αποτελεί και το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα προκειμένου οι πάσχοντες να αντιμετωπίσουν τη νόσο και τα συμπτώματά της, δίχως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, να την κρύβουν…

Facebook Comments