Το μέλλον των τιμών του πετρελαίου “παίζεται” στη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη. Το σημείο-κλειδί είναι ποιος θα φύγει από την Αυστρία, παραμένοντας ο “Βασιλιάς” του πετρελαίου. Προφανώς και η Σ. Αραβία είναι αυτή που έχει και θα συνεχίσει να έχει τον τίτλο, αλλά στη σημερινή Σύνοδο, ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόνο αν όλες οι χώρες ικανοποιηθούν από τα επίπεδα της μείωσης της παραγωγής.

Είναι προφανές ότι καμία χώρα, ειδικότερα το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία, δεν επιθυμεί να μειώσει την παραγωγή της. Το Ιράκ ζητά να εξαιρεθεί γιατί μάχεται τους τζιχαντιστές και χρειάζεται έσοδα, το Ιράν έχει δεχθεί να μειώσει την παραγωγή του αλλά όχι όσο επιθυμεί η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συζητά μόνο “πάγωμα” στα τρέχοντα επίπεδα.

Η σημερινή συνεδρίαση κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι για το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Αν και πριν από ένα σχεδόν μήνα όλοι έδειχναν να συμφωνούν σε μια μείωση της παραγωγής, ο χρόνος οδήγησε σε αλλαγή τακτικής και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Άλλωστε η μείωση που έχει προταθεί είναι λιγότερη και από 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ήδη στο πολυτελέστατο Kempinski Hotel που φιλοξενεί ήδη τους αξιωματούχους του ΟΠΕΚ, πολλές ανεπίσημες συναντήσεις έχουν γίνει μεταξύ διαφόρων χωρών. Και οι διαρροές από αυτές τις επαφές, είναι που έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση της μεταβλητότητας στο πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ παραμένει πολύ σημαντικός για την αγορά πετρελαίου καθώς παράγει το ⅓ της παγκόσμιας προσφοράς. Από το 1970, η Σαουδική Αραβία έχει κυριαρχική θέση καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα και μπορεί άμεσα να επηρεάσει την τιμή μειώνοντας ή αυξάνοντας την παραγωγή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική παραγωγή των shale gas εταιριών, έχει κλέψει μερίδιο από την ικανότητα της Σ. Αραβίας να παρεμβαίνει στις αγορές.

Πριν από δυο χρόνια, η Σ. Αραβία προσπάθησε να “τελειώσει” με τις εταιρίες shale gas στην Αμερική, αυξάνοντας κατακόρυφα την παραγωγή με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να πέσουν ακόμα και κάτω από τα $30. Περισσότερες από 200 αμερικανικές εταιρίες χρεοκόπησαν, αλλά οι μεγαλύτερες από αυτές άντεξαν και πολλές ακόμα εξαγοράστηκαν από αμερικανικούς κολοσσούς.

Το αποτέλεσμα ήταν ο αμερικανικός κλάδος εξόρυξης πετρελαίου να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός και η Σ. Αραβία να βρεθεί με έλλειμμα της τάξης του 22%, το οποίο την ανάγκασε όχι μόνο να “κάψει” κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της, αλλά και να βγει για πρώτη φορά στις αγορές, ζητώντας $15 δισ.

 

Facebook Comments