Μια σοβαρή ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, είναι η άνοδος του USD, με κάποιους από αυτούς να θεωρούν ότι αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά μετοχών. Ωστόσο, η Capital Economics, φαίνεται να μη συμφωνεί με τους φόβους αυτούς. Σε μια ανάλυση από το 1970, η έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητο η άνοδος του USD να οδηγεί σε πτώση της Wall Street.

30 11 16 ce

Μπορούν ένα ισχυρό USD και μια ανοδική Wall Street, να συνυπάρξουν;

Από την ημερομηνία εκλογής του Donald Trump, το USD έχει βρεθεί σε υψηλά 13 ετών. Αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του USD θα οδηγήσει σε πτώση των μετοχών, η Capital Economics θεωρεί ότι οι μετοχές έχουν ακόμα δρόμο να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Ισχυρό δολάριο και μετοχές μπορούν να συνυπάρξουν υπό συνθήκες, αλλά πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η Wall Street στην άνοδο του USD; Το σωστό ερώτημα είναι: βρισκόμαστε σε κατάλληλες συνθήκες;

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, δεν ήταν το δολάριο αυτό που οδηγούσε τις τιμές των μετοχών, αλλά άλλοι μακροοικονομικοί παράγοντες. Η δυναμική ενός νομίσματος οδηγείται κυρίως από τη δυναμική της οικονομίας και από τα επιτόκια. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν υψηλή συσχέτιση.

Από τις τέσσερις περιόδους που εξέτασε η CE, μόλις σε μια (στην πρώτη) το ισχυρό δολάριο οδήγησε σε πτώση των μετοχών. Όμως, σήμερα οι νομισματικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορούσαν να κινηθούν οι αγορές σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και του δολαρίου.

Η άνοδος του USD πιέζει τα περιθώρια κέρδους των πολυεθνικών εταιριών αλλά μελετώντας το σχετικό δείκτη, υπάρχει το ενδεχόμενο ο S&P 500 να κινηθεί προς τις 2.300 μονάδες, δηλαδή περίπου 4,0% υψηλότερα. Η ανάλυση λαμβάνει υπόψιν της ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, εξαιτίας των προσδοκιών για fiscal stimulus.

Η CE καταλήγει ότι μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι η απόσυρση της Fed και όχι η άνοδος του USD.

Facebook Comments