Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Τετάρτη στην πρώτη περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από το 2008, καθώς η Σαουδική Αραβία δέχθηκε να υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα στην παραγωγή της και πήρε πίσω το αίτημά της για μείωση της παραγωγής και του Ιράν. Η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει μια ξαφνική και μεγάλη  “απάντηση” παραγωγής από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Τετάρτη στην πρώτη περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από το 2008, καθώς η Σαουδική Αραβία δέχθηκε να υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα στην παραγωγή της και πήρε πίσω το αίτημά της για μείωση της παραγωγής και του Ιράν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η μείωση της παραγωγής διαμορφώνεται στα περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2017.

“Πρόκειται για μία περικοπή σύντομης διάρκειας, με στόχο τα υπερβολικά αποθέματα και όχι τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει μια έντονη αντίδραση της παραγωγής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο”, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

Η (εκτός ΟΠΕΚ) Ρωσία θα συμμετέχει επίσης στις μειώσεις της παραγωγής για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια για να βοηθήσει τον ΟΠΕΚ να στηρίξει τις τιμές.

“Οι καταλύτες για περαιτέρω ράλι των τιμών θα πρέπει να προέλθουν από την επιβεβαίωση της συμμετοχής των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, ενδείξεις συμμόρφωσης των παραγωγών του ΟΠΕΚ και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς συμφωνήθηκε με το Ιράν, δεδομένων των αντικρουόμενων αριθμών στην επίσημη συμφωνία”, τονίζει η Goldman.

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ θα αγγίξουν τα $55 το βαρέλι και το Brent τα $56,50 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017,υποθέτοντας ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα διαμορφωθεί στα 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς και ότι θα παγώσει η ρωσική παραγωγή.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments