Η Citigroup σε νέο της note, εκτιμά πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο είναι απαραίτητο για να συζητηθούν τα οποιαδήποτε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, είναι αβέβαιο. Ενώ ταυτόχρονα θεωρεί αβέβαιη και τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Όπως σημειώνει η Citi, μόνο τα ήδη συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπουν στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας, όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ε.Ε μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal για το σχέδιο που προτείνει ο ESM και το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 21,8% έως το 2060.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους υπόκειται στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της για “τα περισσότερα ζητήματα” της δεύτερης αξιολόγησης. Κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα συζητήσουν και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ δεν θα εξεταστούν ακριβή στοιχεία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Όπως σχολιάζει η Citi, τον Μάιο, οι πιστωτές  της Ελλάδας συμφώνησαν επί της αρχής να προσφέρουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες επεκτάσεις της διάρκειας των δανείων και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων.

Αυτά είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι τη Δευτέρα, μόνο αν πρώτα επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι το οποίο παραμένει αβέβαιο, όπως τονίζει η Citi.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει εξίσου αβέβαιη, όπως και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments