Με την πολιτική του καριέρα να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε πως η Ιταλία θα γίνει το ισχυρότερο έθνος της Ευρώπης εφόσον κερδίσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, παρακινώντας τους Ιταλούς ψηφοφόρους να σκεφτούν «το δικό τους μέλλον και των παιδιών τους», προσπαθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να περάσει τα τελευταία ισχυρά μηνύματά του κατά την τελευταία μέρα της καμπάνιας.

Βλέποντας το «Οχι» να προηγείται δημοσκοπικά και έχοντας υποσχεθεί να παραιτηθεί εφόσον απορριφθεί το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και διαδικτυακές εμφανίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να αναστρέψει όσο είναι δυνατόν την κατάσταση. «Εάν επικρατήσει το “Ναι”, η Ιταλία θα γίνει η ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρέντσι στο ραδιόφωνο την Παρασκευή, υποσχόμενος να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αναγκάζοντας τους εταίρους της Ιταλίας να της δώσουν περισσότερη βοήθεια στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στα παράλια της.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής συνοδεύεται και από έντονες ανησυχίες στον οικονομικό τομέα, με τον υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, να επιδιώκει να καθησυχάσει την ανησυχία των αγορών την Παρασκευή, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος οικονομικού σεισμού», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επικράτηση του «Οχι» μπορεί να φέρει «ένα 48ωρο αναταραχών». Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο έχει εγείρει φόβους για μία νέα κρίση της Ευρωζώνης και νέες ταραχές για τις ιταλικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο πανικός των αγορών έχει επικεντρωθεί στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με 360 δισεκατομμύρια επισφαλών δανείων, με κυριότερη την Monte Dei Paschi di Siena, τον αρχαιότερο και τρίτο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, η οποία χρειάζεται να συγκεντρώσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως.

Παρότι υπάρχει έντονη συζήτηση για το πώς θα αντιδράσει ο Ρέντσι σε περίπτωση ήττας του, ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια σχετικά με την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος την Παρασκευή, τονίζοντας ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών αποτελεί «προϊόν φαντασίας».

Facebook Comments